Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk
15 april 2008 DE/DL/08/9623 14 februari 2008 08-OCW-B-009

Onderwerp
Beleidsreactie op evaluatierapport Dagindeling
ESF-3

Op 30 januari jl. heeft u ter informatie het evaluatierapport van het project Dagindeling ESF-3 ontvangen. In uw reactie van 14 februari jl. vraagt u om een beleidsreactie op het evaluatierapport. Deze doe ik u hierbij toekomen.

Achtergrond
Het project Dagindeling ESF-3 was een voortzetting van de Stimuleringsmaatregel Dagindeling. Het project is gefinancierd uit het Europees Sociaal Fonds. In de periode 2002 - 2007 zijn in vier subsidierondes in totaal 177 projecten mogelijk gemaakt. De 177 kleinschalige projecten hebben op lokaal niveau een oplossing ontwikkeld die het voor mensen makkelijker maakt om arbeid en zorg te combineren. Hierbij is zorg in brede zin opgevat, van zorg voor kinderen tot zorg voor naasten (mantelzorg). Per projectronde is aandacht besteed aan actuele thema's en ervaren knelpunten.

Deze thema's zijn:

· Afstemming van werk- en openingstijden, lokale tijdinitiatieven;
· Flexibele werktijden, levensloopontwikkelingen in arbeidsorganisaties;
· Flexibele tijden in onderwijs, opvang en vrije tijd;
· Ondernemerschap in zorg en persoonlijke dienstverlening;
· Diversiteit en dagindeling;

· Landelijk gebied;

· Tijd, transport en ruimte.
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Gedurende de looptijd van de projecten is verspreiding van de ontwikkelde oplossingen en verankering van de resultaten in beleid op lokaal niveau een belangrijk aandachtspunt geweest. Hiernaast is op nationaal niveau ingezet op het actief verspreiden van succesvolle oplossingen naar relevante actoren (ministeries, koepelorganisaties) en, waar nodig en mogelijk, op het oplossen van knelpunten in wet-en regelgeving.

Verankering projectresultaten
Uit het evaluatierapport blijkt dat tweederde van de projecten succesvol is geweest in het realiseren van de projectdoelstelling en in het bijdragen aan de verdere verspreiding en verankering van het thema dagindeling. Via een aantal sporen zijn de ontwikkelde oplossingen ontsloten voor, en benut door, de doelgroepen van de verschillende thema's dagindeling.


· De ontwikkelde oplossingen inzake flexibele werktijden (o.a. roostertechnieken, telewerken) zijn verspreid via Syntens (MKB bedrijfsadviseurs) en het Nationaal Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI), ten behoeve van organisaties die bruikbare oplossingen zoeken rond sociale innovatie en flexibilisering.

· De ontwikkelde oplossingen rond dagarrangementen en brede scholen worden benut in het huidige programma Dagarrangementen en Combinatiefuncties.
· Waar mogelijk zal de Taskforce DeeltijdPlus bij zijn werkzaamheden de beschikbare oplossingen rond flexibele werktijden benutten als "good practices" voor werkgevers en werknemers.

· De oplossingen die relevant zijn voor gemeenten, zijn opgenomen in de databank van Nicis, maatschappelijk topinstituut voor de steden.
· Bij de totstandkoming van de nota Gezinsbeleid 2008 - die in het najaar aan de Kamer zal worden aangeboden - wordt rekening gehouden met relevante oplossingen van Dagindeling.

Vervolg in het tijdbeleid7 tot 7
Hiernaast zet ik zelf als vervolg op dagindeling in op het stimuleren van gemeentelijk en provinciaal tijdbeleid. Het gaat hierbij om ruimere beschikbaarheid van voorzieningen en om betere afstemming van voorzieningen op werktijden. In juni 2007 heb ik met de huidige groep "koplopers tijdbeleid", te weten 4 gemeenten en 2 provincies, afspraken gemaakt over het vormgeven van lokaal tijdbeleid.1 De komende jaren zal het aantal koplopers worden uitgebreid tot 25. Voor het stimuleren van lokaal tijdbeleid is in deze kabinetsperiode 2,5 miljoen euro beschikbaar.
1.1.1

1 Gemeenten Zoetermeer, Deventer, Enschede, Heerhugowaard en provincies Drenthe en Zeeland.

blad 3/3

Tevens is de Fleximeter ontwikkeld, een scan waarmee gemeenten de lokale situatie in beeld kunnen brengen. De Fleximeter biedt gemeenten inzicht in de flexibiliteit van openingstijden van gemeentelijke diensten en voorzieningen. De Fleximeter doet deze check op de thema's tijdscoördinatie, publieke en private dienstverlening, kinder- en buitenschoolse opvang, gezondheidszorg, vervoer en de gemeente als werkgever zelf. Daar waar dit inzicht bij gemeenten leidt tot voornemens om de situatie te verbeteren worden de instrumenten en oplossingen zoals binnen Dagindeling ontwikkeld, aangeboden. Ik ga bekijken hoe dit instrument zo gepresenteerd kan worden dat over een jaar alle gemeenten hiervan gebruik kunnen maken. Staatssecretaris Bijleveld van BZK heeft deze ontwikkeling ook genoemd in haar brief over de toegankelijkheid van overheidsdiensten (onderdeel 3: toegankelijkheid voor werkenden) die op 31 maart jl. aan de Kamer is aangeboden.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk