VVD


15-4-2008

Plannen erfenisbelastingverlaging De Jager gaan niet ver genoeg

De plannen van staatssecretaris De Jager om de erfenisbelasting te verlagen zijn deels een sigaar uit eigen doos en gaan niet ver genoeg, stelt Belastingwoordvoerder Johan Remkes van de VVD Tweede Kamerfractie.

Remkes: "De voorstellen tot vereenvoudiging, verlaging van tarieven en verhoging van vrijstellingen, sluiten aan bij enkele eerder door fractievoorzitter Rutte gedane voorstellen en worden in principe dus gesteund. De VVD-fractie wil echter verder gaan dan De Jager: Deze periode een halvering van de successie- en schenkingsrechten." De VVD vindt het van weinig ambitie en daadkracht getuigen dat de staatssecretaris tot juli 2010 de tijd neemt om te overleggen over de erfenisbelastingverlaging.

Het maximale tarief dat nabestaanden over een erfenis betalen, wordt door De Jager verlaagd. In zijn plannen redeneert De Jager dat als meer mensen belasting betalen, voor sommigen het tarief omlaag kan. Hij geeft namelijk aan dat hij `nul' ruimte in de begroting heeft, dus een verlaging aan de ene kant betekent een verhoging elders.

Op dit moment betalen rond de 142.000 mensen erfenisbelasting. De VVD heeft onlangs een plan gepresenteerd waarin dit aantal wordt teruggebracht naar 24.000 mensen. Dit is doorberekend door het Ministerie van Financiën. In het VVD-plan worden de successierechten met de helft verlaagd. De vrijstelling voor echtgenoten gaat omhoog naar een miljoen euro. De vrijstelling voor andere nabestaanden kan omhoog naar maar liefst 75.000 euro. Remkes: "Nu betalen ontvangers soms al over tweeduizend euro belasting. Wij willen dat iedereen die minder dan 75.000 euro erft, daarover geen cent belasting meer betaalt. Zo hoort het ook, want de erfenisbelasting is en blijft de meest onrechtvaardige belasting die er is."

Het voorstel van de VVD om de erfenisbelasting te halveren, is volledig gedekt omdat de liberalen de onnodige uitgaven van het kabinet terugdraaien. Remkes: "CDA, PvdA en ChristenUnie willen volgend jaar nog eens een miljard euro extra uitgeven aan precies dezelfde plannen die wij in onze huidige Tegenbegroting al hebben teruggedraaid. Wij gebruiken dat geld voor een halvering van de erfenisbelasting."

15 april 2008