Bloedvoorziening Sanquin goed geregeld

15/04/2008 13:17

Sanquin

Amsterdam, 15 april 2008 - De bloedvoorziening is door Sanquin goed geregeld. Dat blijkt uit de evaluatie die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is uitgevoerd. De kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van bloedproducten blijken bij Sanquin in orde te zijn. Ook donors zijn tevreden over Sanquin.

Vrijwillige, onbetaalde donatie
In de Wet inzake bloedvoorziening is vastgelegd dat donors geen financiële vergoeding krijgen voor hun donatie. Dit blijft zo. Uitgangspunt is dat een veilige bloedvoorziening is gebaat bij donors die geen financieel belang hebben bij hun gift.

Luisteren naar de klant
Sanquin bevraagt regelmatig haar klanten over de dienstverlening. Uit de evaluatie blijkt dat de aandachtspunten die hier uit komen door Sanquin goed worden omgezet in concrete verbeteringen.

Transfusieketen
De evaluatie vraagt aandacht voor kwaliteitsverbetering van de totale transfusieketen. Sanquin levert daaraan graag een bijdrage, ook als die verbeteringen in het ziekenhuis moeten worden gerealiseerd.

Relatie met donors
Donors zijn tevreden over Sanquin, blijkt uit het laatst beschikbare onderzoek. Binnen enkele weken wordt een nieuw onderzoek onder donors gepubliceerd. Dit onderzoek is uitgebreid met onderwerpen die door zowel de Landelijke Donor Raad als de LVB (Landelijke Vereniging van bloed- en plasmadonoren, opgericht augustus 2007) zijn aangedragen. Het gaat onder andere om de wijze waarop de inspraak van donors is geregeld en de huidige reiskostenvergoeding voor donors. Vooruitlopend op dit onderzoek heeft LVB deze onderwerpen al onder de aandacht van de minister van Volksgezondheid gebracht. Sanquin wacht de resultaten van het onderzoek af.

Sanquin heeft de inspraak van donors goed geregeld. Al vele jaren functioneert een systeem van medezeggenschap van donors. In de zomer van 2007 heeft Sanquin gesproken met de LVB. Afgesproken is om te kijken hoe de LVB het best kan worden ingepast in de bestaande structuur. Inmiddels heeft er diverse malen overleg plaatsgevonden met de LVB en is de LVB als gast aanwezig geweest in vergaderingen van de Landelijke Donorraad. Het proces over de vraag hoe de LVB kan worden ingepast is nog niet afgerond.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.





http://www.sanquin.nl