Gemeente Capelle a/d IJssel

Ook in 2007 enorme daling aantal bijstandsgerechtigden

De afdeling Sociale Zaken van de gemeente Capelle aan den IJssel realiseerde ook in 2007 een forse daling van het aantal bijstandsgerechtigden. In 2006 lukte het de gemeente al om het cliëntenbestand met 15% te laten afnemen. In 2007 heeft de gemeente 260 cliënten laten uitstromen. Dit komt overeen met een daling van 17%. Hiermee is Capelle aan den IJssel op een gedeelde derde plaats in de top 10 gemeenten met meer dan 60.000 inwoners beland. Alleen Lelystad en Roosendaal moest de gemeente voor zich laten. Gemiddeld daalde het aantal bijstandsgerechtigden in Nederland met 8%. Eind 2007 had Capelle aan den IJssel 1499 inwoners met een bijstandsuitkering in haar bestand.

Ook in 2007 heeft de gunstige arbeidsmarkt een rol gespeeld bij het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden, maar de daling van het aantal cliënten heeft met meer zaken te maken: de inzet van de medewerkers van de afdeling Sociale Zaken, de aanpak van fraude en de invoering van het instrument loonkostensubsidie aan werkgevers. Het doel van deze subsidie is het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om een werkzoekende met een bijstandsuitkering in dienst te nemen.

De gemeente Capelle aan den IJssel is blij met het resultaat van ruim 17% daling van het aantal bijstandsgerechtigden. Dit geeft aan dat de Capelse aanpak werkt.