Gemeente Ede

nummer 078 / Ede, 15 april 2008

College stemt in met de nieuwe Sportnota `Ploegenspel`

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 april ingestemd met de nota `Ploegenspel Gemeentelijk Sportbeleid 2008-2011`. In de nieuwe sportnota staan de belangrijkste plannen op sportgebied voor de komende jaren. Belangrijk onderdeel is het verbeteren van de sportaccommodaties. Dit jaar wordt bijvoorbeeld al begonnen met het aanleggen van 7 kunstgras voetbalvelden en 3 kunstgrasvelden voor de hockeyclub.

De nota Ploegenspel kenmerkt zich door de integrale aanpak die wordt nagestreefd met andere beleidsvelden zoals bijvoorbeeld Onderwijs, Jeugdbeleid, Gezondheid en Integratie. De insteek is om sport nadrukkelijk als middel in te zetten om doelen op de genoemde beleidsvelden te bereiken. Bestaande voorbeelden hiervan zijn onder meer de drie BOS-projecten (Buurt, Onderwijs en Sport) in Ede en Bennekom.
De komende periode zullen ook nieuwe initiatieven worden ontwikkeld. Deze moeten nog concreeet worden uitgewerkt. Daarnaast blijft sportbeoefening als doel op zich natuurlijk ook belangrijk. Het uitgangspunt is dat er voor iedere inwoner van Ede een passend en betaalbaar sportaanbod moet zijn. Daarbij komt er extra aandacht voor het stimuleren van sportbeoefening door senioren en gehandicapten.

Vijf speerpunten
In de nieuwe sportnota is voor 16 onderwerpen beschreven wat de richting van het gemeentelijk sportbeleid in de periode 2008-2011 moet zijn. Er zijn daarbij 5 speerpunten van beleid benoemd. Het eerste speerpunt betreft de sportaccommodaties. Zowel de binnen- als buitensportaccommodaties en de zwembaden moeten zowel kwantitatief als kwalitatief toereikend zijn. Het tweede speerpunt is Sportservice Ede. Deze stichting is een belangrijke uitvoeringspartner voor de gemeente en daarom wordt ingezet op een gezond en actief Sportservice Ede. Het derde speerpunt is School en Sport. De relatie tussen deze twee wordt de komende jaren versterkt. Het vierde speerpunt is het Sportbuurtwerk waarbij sport wordt ingezet ter verbetering van de leefomgeving. Het vijfde speerpunt is de sportvereniging. De verenigingen zullen de komende jaren steeds nadrukkelijk worden betrokken bij de uitvoering van gemeentelijk beleid. Het beleid is er daarom op gericht om te komen tot sterke en gezonde sportverenigingen.

Interactief
De nota Ploegenspel is tot stand gekomen na een interactief traject. Zowel de gemeenteraad als de maatschappelijke partners zoals sportverenigingen, Sportservice Ede en schoolbesturen, hebben op verschillende momenten de gelegenheid gehad om mee te praten over het sportbeleid. Er zijn rondetafelbijeenkomsten georganiseerd waar met de maatschappelijke partners aan de hand van stellingen is gediscussieerd over het Edese sportbeleid. In februari van dit jaar hebben dezelfde partners de kans gekregen om in een hiervoor georganiseerde bijeenkomst te reageren op de concept-sportnota. De uitkomsten van deze bijeenkomsten en de reacties van de gemeenteraad zijn verwerkt in de uiteindelijke nota Ploegenspel die nu aan de raad wordt aangeboden. De nieuwe Sportnota wordt nu ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad voor de raadsvergadering op 29 mei. Voorafgaand wordt de nota op 14 mei behandeld in de raadscommissie voor Maatschappelijke Zaken.

---