Gemeente Ede

nummer 067 / Ede, 15 april 2008

Uitgangspunten voor nieuw museumbeleid staan vast

Burgemeester en wethouders van Ede hebben dinsdag 15 april de uitgangspunten voor het nieuwe museumbeleid vastgesteld. Het college zet daarbij in op het versterken van de vier bestaande musea en het onderzoeken van mogelijkheden om in Ede-Oost een nieuwe museale funtie te realiseren.

In de nota Continu Cultuur 2006-2009 heeft de gemeente globaal aangegeven wat zij als beleid heeft voor de musea in Ede. Later dit jaar zal dit worden uitgewerkt in een museumnota. Vooruitlopend op deze nota biedt het college nu een Kadernotitie aan, waarin de belangrijkste uitgangspunten staan ten aanzien van de musea. Deze zal worden besproken in de commissie Maatschappelijke Zaken.

Vier musea
De gemeente Ede telt op dit moment 14 musea. Vier museum krijgen een subsidie van de gemeente. Het gaat om het Historisch Museum Ede, Museum Oud Lunteren, het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom en het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Het college van B & W wil de positie van deze vier musea versterken.
Het Kijk- en Luistermuseum heeft vorig jaar met een eenmalige subsidie van de gemeente een ingrijpende verbouwing kunnen doorvoeren. Het museum Oud-Lunteren heeft om een verhoging van de jaarlijkse subsidie gevraagd. Dit zal worden meegenomen bij de afweging van de perspectiefnota, die halverwege dit jaar wordt behandeld. De subsidie voor de andere drie musea blijft hetzelfde, ook als er een museale functie in Ede-Oost wordt ontwikkeld.
Het Tegelmuseum kampt met een flink ruimtegebrek en wil graag verhuizen naar een groter gebouw. De gemeente is bereid daaraan medewerking te verlenen in de vorm van vergunningverlening als het Tegelmuseum een geschikte locatie vindt in Ede-Oost. In Ede-Oost ziet het college mogelijkheden om een museale functie ontwikkelen, in combinatie met andere culturele functies op het voormalige militair terrein. De gemeente gaat in gesprek met het Historisch Museum over een mogelijke inpassing van dit museum in Ede-Oost.

De Kadernotitie wordt 14 mei besproken in de Raadscommissie Maatschappelijk Zaken. Als de commissie positief adviseert, worden de uitgangspunten gebruikt bij het schrijven van een museumnota.
---