Gemeente Abcoude


Teveel papier in het restafval

De AVU analyseert jaarlijks het restafval van de gemeenten waarin zij actief is als inzamelaar van het afval. Uit de afvalanalyse van het afval in Abcoude blijkt dat het met name slecht is gesteld met de mate waarin het papier gescheiden wordt aangeboden. Hoewel de gemeente beschikt over voldoende punten om het papier los aan te bieden, bevat het restafval nog een onacceptabele hoeveelheid papier. En dit is zonde, want papier is een product dat zich uitzonderlijk goed leent voor recycling.

Papierbak op het Dr van Doornplein Grondstoffen

Grondstoffen vormen een belangrijks speerpunt in de maatregelen die het kabinet wil doorvoeren. De basisgedachte bij al deze maatregelen is dat er voorzichtig omgesprongen moet worden met de grondstoffen die ons ter beschikking staan. Hout is zon grondstof. Hout wordt gebruikt voor het maken van papier. Papier kan echter ook gewonnen worden uit recylcing. Dit kan alleen wanneer papier op de juiste manier wordt aangeboden. Het is niet mogelijk om papier en restafval van elkaar te scheiden nadat het samen in een bak is beland. Papier dat met het overige afval wordt weggegooid, kan alleen verbrand worden. Daarom is het van uitzonderlijk belang het papier gescheiden aan te bieden.

Chemisch

Naast papier vormt ook ander niet gescheiden ingeleverd afval een probleem. Hierin is met name de rol van KCA van belang. KCA staat voor Klein Chemisch Afval en het zijn precies die stoffen die ook in zeer kleine hoeveelheid schade kunnen veroorzaken aan de leefomgeving. Denk hierbij aan batterijen, maar ook aan verf, motorolie of nagellakremover. De hoeveelheid KCA die in Abcoude op de verkeerde plek (= tussen het restafval) belandt, is gelukkig klein. Slechts 0.08% van het restafval bestaan uit klein chemisch afval. De gevolgen kunnen echter groot zijn. 1 enkele batterij, kan een enorme berg compost onbruikbaar maken en giftige deeltjes van verbrande verf komen via de schoorsteen van de vuilverbrander weer in de lucht terecht.

In het komend jaar voert de gemeente Abcoude een aantal maatregelen door die het gescheiden aanbieden van het afval makkelijker maken. De gemeente hoopt hiermee te bereiken dat het volgende rapport van de AVU gunstiger zal uitpakken. Doet u mee?
---

15 april 2008