Stichting Natuur en Milieu

Asfalt helpt niet tegen verkeersinfarct

15 april 2008 - Bouwend Nederland-voorzttter Elco Brinkman stelt vandaag in de Telegraaf dat een drie dagen durend verkeersinfarct goed is voor Nederland. Effect van zon verkeersramp is volgens Brinkman dat de politiek wakker zou worden en het fileprobleem met meer asfalt te lijf zou gaan. Stichting Natuur en Milieu zette de feiten op een rij. Met meer asfalt blijft zowel betere bereikbaarheid als een schoner milieu een sprookje.

Brinkman is niet de eerste die denkt dat meer asfalt het fileprobleem oplost. Helaas voor hem en zijn voorgangers is de praktijk weerbarstig. Natuur en Milieu stelt vast dat iedere aanleg of verbreding van een weg de hoeveelheid verkeer doet toenemen en leidt tot nieuwe files. Zelfs als een fileknelpunt lijkt opgelost - een tijdelijk effect ontstaat elders een nieuw probleem.

Natuur en Milieu constateert net als Brinkman dat innovatieve oplossingen die echt kunnen helpen zoals extra investeringen in het openbaar vervoer en een kilometerbeprijzing steeds worden uitgesteld. Intussen worden wel degelijk nieuwe wegen aangelegd en andere wegen verbreed, die allemaal meer verkeer aantrekken en vervolgens opnieuw tot meer files leiden...

Zeven mythes over asfalt als oplossing voor het fileprobleem

Publicatiedatum: 15-04-2008