Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Postbus 90801 Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA1Xa

Contactpersoon Uw brief SZW0800133 Doorkiesnummer Ons kenmerk UB/A/2008/9205 E-mail Datum 15 januari 2008

Onderwerp Brief van de gemeente Heerlen

In de brief van 18 maart 2008 (kenmerk SZW0800133) verzoekt de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid mij te reageren op de door de voorzitter ontvangen brief van het gemeentebestuur van Heerlen (kenmerk 36002.4703). Het college van Burgemeester en wethouders maakt in deze brief zijn zorgen kenbaar over de organisatorische- en werkgelegenheidsontwikkelingen bij het UWV in Heerlen.

Met het college van Burgemeester en wethouders stel ik vast dat de behoefte van het UWV aan personeel en huisvesting in grote mate wordt bepaald door de dynamische omgeving waarin het UWV opereert. Een aantal forse ingrepen in de structuur van de sociale zekerheid en de conjunctuurgevoeligheid hebben ook in Heerlen gevolgen (gehad) voor de personeels- en huisvestingsbehoefte van het UWV. Ik heb dan ook begrip voor de zorgen van het college van Burgemeester en Wethouders en zie het belang ervan in de gevolgen voor de werkgelegenheid en het personeel tot een minimum te beperken. Ik heb dit de burgemeester van Heerlen op 5 februari jl. schriftelijk laten weten.

Echter ook de komende jaren zal het aantal medewerkers verder afnemen en daarmee de behoefte aan huisvesting. Om leegstand te beperken en voorkomen, is aan afstoten van kantoorpanden en concentratie van medewerkers door het UWV dan ook niet te ontkomen. Dit geldt ook voor de locatie Heerlen. Dit is ook door mij niet te beïnvloeden.

Naast het afnemende werkaanbod maakt het UWV een omvangrijk veranderproces door om de klanten beter te kunnen bedienen. Het gaat hierbij onder andere om de processen die plaatsvinden in de backoffice, waarbij geen fysieke klantcontacten plaatsvinden. Deze zullen in hoge mate worden gedigitaliseerd waardoor het aantal medewerkers afneemt en waardoor vanaf 2010 concentratie noodzakelijk wordt. Het UWV onderzoekt daarom op dit moment de mogelijkheid om activiteiten te concentreren binnen het verzorgingsgebied Limburg (Venlo, Roermond en Heerlen).

Ons kenmerk UB/A/2008/9205

Na de afronding van het onderzoek maakt het UWV zelfstandig de afweging over locaties en aan te huren en af te stoten kantoorpanden. Het huisvestingsbeleid, als onderdeel van de bedrijfsvoering, behoort primair tot de verantwoordelijkheid van het UWV. Als zelfstandig bestuursorgaan is het UWV binnen de grenzen van wet-en regelgeving, jaarplan en budget zelf verantwoordelijk voor zijn huisvestingsbeleid. Ik treed daar niet in. Het UWV heeft aangegeven in zijn onderzoek een zorgvuldige afweging maken. Naast huisvesting in enge zin worden ook andere aspecten, zoals de door het college genoemde, en de consequenties voor klanten en medewerkers in het hele verzorgingsgebied Limburg, waaronder Heerlen, meegewogen. Het UWV rondt dit onderzoek medio 2008 af.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---