Voedsel en Waren Autoriteit

Europees meldingssysteem helpt VWA bij opsporen gevaarlijke producten

15 april 2008 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vorig jaar 115 gevaarlijke producten van de Nederlandse markt laten halen naar aanleiding van meldingen uit Europese lidstaten. In 2007 werden door de verschillende landen in totaal 1408 meldingen via het Europese meldingssysteem (RAPEX) gedaan. De VWA onderzoekt of deze producten ook op de Nederlandse markt zijn. Het RAPEX-systeem maakt het mogelijk om op een snelle manier informatie over gevaarlijke consumentenproducten uit te wisselen met de Europese Commissie en alle andere Europese lidstaten. Er kan zo in heel Europa snel actie worden genomen om gevaarlijke producten van de markt te halen. Dit systeem is een belangrijke aanvulling op eigen inspecties van de VWA.

RAPEX
Van de 115 gevaarlijke producten die van de markt zijn gehaald, is een groot deel speelgoed. Daarna volgen elektra (huishoudelijke apparaten) en verlichting:


1) speelgoed, 32x;

2) elektra, 26x;

3) verlichting, 9x.

Het aantal meldingen over gevaarlijk speelgoed is volgens de Europese Commissie in 2007 toegenomen. De toename heeft mede te maken met een verhoogde alertheid bij de Europese lidstaten voor speelgoed en met de in 2007 aangescherpte regels voor weekmakers in speelgoed.

VWA meldt 48 keer
De Voedsel en Waren Autoriteit is eerste contact voor het RAPEX-systeem in Nederland. Zij ontvangt de Europese meldingen en doet namens Nederland meldingen aan het systeem. In 2007 heeft de VWA 48 RAPEX-meldingen gedaan. De meldingen komen voort uit onderzoek van de VWA of meldingen van een onveilig product door een bedrijf.

Meer informatie:

* Factsheet RAPEX-meldingen

* Webdossier Wetgeving algemene productveiligheid
* Wekelijks overzicht van RAPEX-meldingen (korte versie, Europese Commissie)