Algemene Inspectiedienst (AID)

Verwaarlozing schapen in gemeente West Maas en Waal

15-04-2008

Een schapenhouder in de gemeente West Maas en Waal heeft op zondag 13 april 2008 voor verwaarlozing van schapen en ontduiking van de Destructiewet twee processen-verbaal gekregen van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarnaast wordt de man door gemeente West Maas en Waal bestuursrechtelijk vervolgd voor overtreding van onder andere de Wet milieubeheer.

De schapenhouder is eigenaar van ongeveer 1300 schapen. Aan de op zijn bedrijf aanwezige dieren had hij de nodige zorg onthouden; ze leden onder meer in ernstige mate aan schurft. Op het erf bleken nog 5 kadavers van ooien te liggen en waren twee tonnen voor ongeveer driekwart gevuld met dode lammeren. Ook trof de AID in een bedrijfsruimte kadaverresten van vermoedelijk 1 volwassen schaap en/of twee lammeren aan. De eigenaar had verzuimd al deze dieren ter destructie aan te bieden.

Zondagavond zijn twee dieren uit hun lijden verlost door een dierenarts en maandag heeft deze nog eens drie dieren laten inslapen. Daarnaast heeft de arts nog een volwassen schaap en enkele lammeren meteen behandeld. Er zijn geen dieren in beslag genomen. Wel is afgesproken dat binnen twee weken in overleg met een dierenarts een behandelplan voor de overige dieren die aan schurft lijden, door de schapenhouder is opgesteld.

De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip die zondagavond bij de politie Gelderland-Zuid binnenkwam. De melder maakte gewag van twee ernstig zieke dieren die in een weiland in de gemeente West Maas en Waal zouden liggen. De politie trof de dieren aan en heeft aansluitend de eigenaar getraceerd en de AID en de gemeente ingeschakeld.

Bestuursrechtelijk
De gemeente West Maas en Waal onderneemt bestuursrechtelijke stappen tegen de schapenhouder, omdat deze vaste mest op zijn erf had opgeslagen - hetgeen niet is toegestaan - en onder deze mest was in onvoldoende mate een vaste vloer aanwezig. De schapenhouder zal er op korte termijn voor moeten zorgen dat de vaste mest conform de wet- en regelgeving wordt opgeslagen. Mogelijk is er ook mest in het oppervlaktewater terechtgekomen en ook dat had hij moeten voorkomen. Hierover is het Waterschap Rivierenland op de hoogte gebracht. Volgens toezichthouders van de gemeente waren de bedrijfsmatige activiteiten, het houden van schapen, niet bekend. Hiervoor moet de schapenhouder een aanvraag ingevolge de Wet milieubeheer bij de gemeente indienen. Dit is nooit gebeurd.

Alleen voor de media: Voor nadere informatie van de Gemeente West Maas en Waal kunt u contact opnemen met de toezichthouder Milieu van de Gemeente, de heer Pelle, telefoonnummer: 0487-599522. Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.