Politie Gelderland-Midden

Politie heropent onderzoeken naar brandjes Elst
Publicatiedatum: 15-4-2008 15:20:25

ELST - De politie heeft de onderzoeken naar diverse brandjes in Elst heropend. Elst werd de afgelopen twee jaar diverse malen geteisterd door brandjes in onder meer conifeerheggen. Tot persoonlijke ongelukken had dat tot dusver niet geleid, wel ontstond er voor duizenden euro's schade. Onderzoek leerde dat het steeds om brandstichtingen ging. Het lukte de politie echter niet om concrete informatie te krijgen over de daders en moest de onderzoeken stil leggen.

Na een tijdje rust staken de brandjes toch de kop weer op. Zo brak er dinsdagavond 13 maart brand uit in een schuurtje aan de Prins Hendrikstraat waarbij gevaar bestond van het overslaan van het vuur naar een nabij gelegen woning. Door adequaat optreden van de brandweer kon dit worden voorkomen. Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, werd op de Prinses Margrietstraat een plastic afvalcontainer in brand gestoken. De brandweer moest eraan te pas komen om de brand te blussen. Diezelfde nacht werd op de op de 2e Lange Voren een conifeer in brand gestoken. Bij dit brandje was er geen brandweer aan te pas gekomen; hoe het vuur geblust is, is onbekend.

Puzzelstuk
In beide gevallen heeft de politie nog geen zicht op de daders. De politie roept met klem getuigen op te reageren. Elke informatie, hoe ogenschijnlijk onbelangrijk ook, kan het missende puzzelstuk zijn om een vinger achter de dader(s) te krijgen. Op donderdag 17 april a.s. zullen de wijkagenten in een bijeenkomst van het wijkplatform naast andere onderwerpen nader op de brandjes ingaan. Getuigen, die nu al willen reageren, kunnen bellen met de Elster politie op 0900-8844. Anoniem reageren kan echter ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Nepgoudverkoper opnieuw aangehouden

Publicatiedatum: 15-4-2008 15:17:16

N.B. dit is een persbericht van het Korps landelijke politiediensten:

DUIVEN - De Verkeerspolitie van het KLPD heeft maandag 14 april 2004 opnieuw de 38-jarige Roemeense nepgoudverkoper aangehouden op de rijksweg A12 ter hoogte van Duiven. Hij bood samen met een 33- en een 39-jarige landgenoot nepgoud te koop aan aan een rechercheur van het KLPD. Hij is na betaling van een verhoogde boete van 300 euro heengezonden. De 33-jarige bestuurder van het voertuig kreeg een boete van 150 euro voor het onnodig stilstaan op de vluchtstrook.

De 38-jarige Roemeen was op donderdag 10 april 2008 ook aangehouden in verband met het verhandelen van nepgoud op de rijksweg A73 ter hoogte van Nijmegen.

De nepgoudverkopers hanteren verschillende manieren om mensen geld afhandig te maken. Ze wenken naar bestuurders en geven de indruk dat ze pech hebben. Ze stoppen daarbij niet alleen op parkeerplaatsen en tankstations, maar ook op op- en afritten en vluchtstroken. In eerste instantie komen ze met een zielig verhaal, ondersteund met een gebroken creditcard o.i.d., dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie. Als er geld gegeven wordt geven ze daarvoor in ruil nepgouden sieraden. Als men niet snel genoeg met geld over de brug komt gaan ze intimiderend te werk en proberen ze onder dwang de nepgouden sieraden te verkopen.

Tips ter voorkoming
Mochten mensen benaderd worden door dit soort `goudverkopers' dan is het raadzaam niets aan te pakken en zeker de sieraden niet te kopen. Bel direct de politie op 0900-8844 en probeer zoveel mogelijk vast te stellen welke personen de (verkoop) handelingen verrichten. Probeer een duidelijk signalement van de personen op te nemen en noteer de kentekens van de voertuigen waarmee zij zich verplaatsen.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie KLPD,
Frans Zuiderhoek,
telefoon: 0343 535 216.

Na kantooruren is een persvoorlichter te bereiken via de meldkamer van het KLPD, 0343 53 53 53.

---