Partij van de Arbeid

Leerwerkplicht voor jongeren

15-04-2008 03:09

Deze week behandelt de Tweede Kamer de nota van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb, waarin hij heeft uitgewerkt hoe een leerwerkplicht voor jongeren in te voeren. In een interview met het AD blikt Aboutaleb vooruit op deze plicht: Ik bescherm jongeren tegen zichzelf. Ik pak geen uitkering af maar geef ze een toekomst. Een uitkering mag geen optie meer zijn.

De PvdA pleit er al langer voor dat jongeren tot 27 jaar of werken, of naar school gaan. Zo staat in het verkiezingsprogramma van 2006 te lezen: Jongeren tot 27 jaar moeten naar school gaan of werk hebben. Voor werkloze jongeren gaat een leer/werkplicht gelden. Voor jongeren die niet mee willen werken en bij wie gedragsproblemen meespelen worden onorthodoxe oplossingen niet geschuwd.

Het plan is overgenomen in het regeerakkoord en Ahmed Aboutaleb gaat dit plan uitwerken. De Commissie Gelijke Behandeling is inmiddels akkoord: het voorstel is niet discriminerend, kan succesvol zijn en is noodzakelijk om jongeren perspectief te bieden, aldus de Commissie. Wel wordt Abouteb nog verzocht goed naar de leeftijdsgrens te kijken.

Het maakt Aboutaleb niet uit dat met de maatregel ook veel allochtone jongeren achter de broek wordt gezeten: 'Ik maak geen wet voor allochtone jongeren, maar voor alle jongeren.'

Lees het volledige artikel in het AD >