Provincie Groningen

op middenspanningsnet Stroomprojecten in Noord-Nederland alsnog aangesloten op middenspanningsnet 15 april 2008

Na intensief overleg tussen het ministerie van Economische Zaken, de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, Essent Netwerk en TenneT is de in 2007 ontstane wachtlijst voor aansluiting op het stroomnet in de betrokken provincies en Flevoland teruggebracht van 100 naar 17. Gedeputeerde Staten van Overijssel en Drenthe hebben nu aangegeven definitief mee te werken aan de instandhouding van de hoogspanningslijn Hoogeveen - Zwolle. Zij hebben ook overeenstemming bereikt met TenneT over de extra investeringen in natuur en landschap als compensatie voor de instandhouding van de lijn.

Onderhandelingsakkoord
In december sloten de minister van Economische Zaken, TenneT, en de noordelijke provincies een onderhandelingsakkoord over de instandhouding van de lijn Hoogeveen - Zwolle. Dit was nodig om de komende jaren landelijk voldoende netcapaciteit te garanderen. Ter compensatie draagt TenneT 10 miljoen euro bij aan versterking van natuur- en landschapswaarden in het gebied van het Reestdal en Oude Diep.
Voorwaarde bij het akkoord was dat alle kleine initiatieven (kleiner dan 50 MW), waaronder veel initiatieven voor groene stroomproductie, per 1 februari 2008 op het elektriciteitsnet aangesloten konden worden. Levering van de stroom was tot dan toe onmogelijk of onzeker vanwege de voorziene capaciteitsproblemen. Het akkoord kwam onder druk te staan toen zich in de weken daarna knelpunten voordeden op het middenspanningsnet van de regionale netbeheerder Essent Netwerk.

Aansluiting nieuwe energieprojecten
Nu kunnen 83 van de 100 energieprojecten alsnog worden aangesloten. Dit dankzij investeringen van Essent Netwerk en TenneT in het middenspanningsnet en het regionale hoogspanningsnet. Inmiddels hebben 69 initiatiefnemers een offerte gekregen van Essent Netwerk. Voor 14 ondernemers is de aansluittermijn vergelijkbaar met de realisatietermijn van hun initiatief. Zij zijn hiervan op de hoogte gesteld en ontvangen binnenkort ook een offerte. Essent Netwerk en TenneT hebben de overige 17 initiatiefnemers geïnformeerd over de termijn waarop ook zij kunnen worden aangesloten. Essent Netwerk roept initiatiefnemers van nieuwe decentrale, duurzame projecten voor elektriciteitproductie op Essent Netwerk tijdig opdracht te geven voor een aansluiting op het middenspanningsnet. Afhankelijk van de lokale netcapaciteit rond de beoogde productielocatie wordt vervolgens alles in het werk gesteld de gevraagde aansluiting en de eventueel daarvoor noodzakelijke uitbreiding van de netcapaciteit zo spoedig mogelijk te realiseren.

Om de capaciteitstekorten op het hoogspanningsnet te bestrijden, ontwikkelt TenneT samen met het ministerie van EZ het zogenaamde congestiemanagement. Dit systeem moet er voor zorgen dat in geval van capaciteitstekorten de schaarse capaciteit onder de alle aangeslotenen wordt verdeeld.

Compenserende maatregelen voor Hoogeveen - Zwolle De provincies Overijssel en Drenthe zijn overeengekomen dat de EUR 10 miljoen voor compenserende landschapsmaatregelen voor het in stand houden van de hoogspanningslijn Hoogeveen-Zwolle wordt verdeeld over vier projecten: de realisatie van een Robuuste Verbinding Sallandse Heuvelrug - Drents Plateau, het beekdal van het Oude Diep, de inrichting van het Reestdal, waaronder een Uitvoeringsprogramma Landschap in de gemeente De Wolden en het opknappen van agrarisch cultureel erfgoed. De gelden zijn nadrukkelijk bedoeld voor een extra impuls voor het gebied. Van de 10 miljoen euro zal 6 miljoen in Drenthe besteed worden en 4 miljoen op Overijssels grondgebied. De uitvoering van de werkzaamheden is uiterlijk in 2011 gerealiseerd.

15 april 2008