GVB


GVB werkt verder aan de invoering van de OV-chipkaart

15 april 2008

Maandag einde dag is de OV-chipkaart opnieuw onderwerp van gesprek geweest in de landelijke politiek. Staatssecretaris Huizinga heeft de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid van de OV-chipkaart openbaar gemaakt.Het advies is om de huidige chip in de OV-chipkaart te vervangen. Het frauderisico lijkt te zijn toegenomen en er moeten maatregelen worden ontwikkeld om dat te beheersen.Trans Link Systems zal hierin het voortouw nemen.

Geen financieel risico voor de klant bij fraude, geen privacy risico Onderzoekers hebben weliswaar aangegeven dat de kaart te kraken is, maar in praktijk zijn er nog nergens gevallen geweest waarbij fraude is gepleegd met de kaart. Mocht er onverhoopt in de toekomst wel gefraudeerd worden met de OV-chipkaart, dan loopt de klant geen financieel risico. In geval van financiele schade wordt de klant gecompenseerd. De OV-chipkaart bevat behalve een geboortedatum geen persoonlijke gegevens. Mocht de OV-chipkaart in de toekomst worden gekraakt, dan is de privacy van de eigenaar nog wel gewaarborgd.

Consequenties voor GVB
De OV-chipkaart blijft in de Amsterdamse metro te gebruiken. Momenteel wordt het systeem uitvoerig getest in tram en bus. Ook de test gaat door. Trans Link Systems, de uitgever van de kaart, moet de beveiliging van de chipkaart onder de loep nemen. GVB wacht de inzichten van Trans Link Systems met betrekking tot veiligheidsmaatregelen af.