Gemeente Venray


15 april 2008

Venray kiest alternatief voor Sciencelink

Het college van de gemeente Venray heeft op dinsdag 15 april besloten het project Sciencelink te beëindigen en steekt in op een concept voor een alternatief bedrijvenpark dat hoogwaardige werkgelegenheid gaat bieden. Wethouder Heldens geeft aan het te betreuren dat de stekker uit het project Sciencelink gaat, maar zegt veel vertrouwen te hebben in het alternatief.

"De kansrijkheid van Sciencelink was ernstig in het geding gekomen door acties van dierenactivisten. Projectpartner Van der Looy heeft zich terug getrokken en het blijkt veel tijd te kosten om nieuwe partners te vinden. Hoewel er nog steeds veel belangstelling staat voor het life-science-concept gaat het te lang duren voor er concrete toezeggingen komen. De periode na de terugtrekking van Van der Looy heb ik gebruikt om te beraden wat dit betekent voor de toekomst van Sciencelink. Ik heb gesprekken gevoerd met mogelijke alternatieve investeerders in Sciencelink, maar evenals de geïnteresseerde bedrijven stellen zij zich afwachtend op. Daarnaast dienden zich hoogwaardige bedrijven aan die wel belangstelling hadden voor de locatie maar niet pasten in het Sciencelink-concept. Op basis van deze ondervindingen heeft het college besloten de koers voor de locatie te verleggen", aldus wethouder Heldens. Daarnaast vreest de gemeente hoge kosten voor de beveiliging. Wethouder Heldens:"Voor een gemeente met de omvang als Venray gaat dit een brug te ver. De maatschappelijke kosten zijn dermate hoog dat ik dit niet verantwoorden kan. Landelijk moeten er maatregelen worden genomen. In Engeland heeft de regering al maatregelen als gebiedsverboden ingevoerd om de ontwikkeling van life-science mogelijk te maken. In Nederland is dit blijkbaar ook nodig. Hier ligt een taak voor de rijksoverheid."

De gemeente verwacht met een bedrijvenpark dat zich richt op onder meer (zakelijke) dienstverlening en research en development snel resultaten te kunnen boeken. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan kantoren, computerdienstverlening en assemblage van technologisch hoogwaardige producten. Eventueel zouden er aanvullende voorzieningen kunnen komen zoals een hotel. De Hulst 2 moet een representatieve uitstraling krijgen gezien de etalagefunctie aan de A73. De gemeente is inmiddels in gesprek met enkele belangstellende bedrijven.

In het huidige beleid van het Rijk, de Provincie en de gemeente wordt de locatie Hulst 2, waar Sciencelink was gepland, aangemerkt als een stedelijk bedrijventerrein waar kennisintensieve bedrijven (middelbare en hoger onderwijs-werkgelegenheid) uit met name het midden- en kleinbedrijf zich kunnen vestigen. Het nieuwe concept voor Hulst 2 past hierin.