SGP


09 - 04 - 08 | Spoeddebat A1

Hoera-1?
Voorzitter. Eindelijk kan er een stuk nieuw en noodzakelijk asfalt in gebruik worden genomen. Dat is onder het bewind van deze minister nog niet vaak gebeurd. En dat nog wel op een zeer filegevoelig traject. Reden voor een feestje dus. Inclusief een mooie foto in âde Telegraafâ met een glunderende minister en tevreden burgemeesters.

Maar helaas, de werkelijkheid valt altijd tegen. In feite hebben honderdduizenden mensen de afgelopen jaren onnodig lang in de file gestaan op dit traject en zich wild geërgerd aan de priemende rode kruisen boven die lege stroken asfalt. Ten onrechte is de spitsstrook 4 jaar lang dicht gebleven. De achtergrond? Een ordinair misverstand tussen Raad van State en ministerie. Een blunder van jewelste. Juist nu er de afgelopen tijd op allerlei wijze is bezien op welke wijze de filebestrijding geïntensiveerd kan worden én er heel vaak nadrukkelijk over déze spitsstrook is gesproken. Hoe kan dit dan over het hoofd worden gezien? Hoeveel juristen werken er eigenlijk op het ministerie?

Voorzitter. Afgezien van de ergernis onder automobilisten, deze blunder heeft ook miljoenen euroâs schade opgeleverd. De achtergrond is knullig en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt helemaal bij de minister. Met recht kan de vraag worden gesteld of het vanzelfsprekend is dat dit zonder consequenties blijft. De minister geeft in zijn brief geen enkele beoordeling van zijn eigen optreden en verantwoordelijkheid hierbij. Wil hij dit alsnog doen?

Cruciale vragen:

- Zijn er nog meer spitsstroken en dergelijke die ten onrechte gesloten zijn? Wordt dit nu als een haas bezien?
- Hoe voorkomen we deze blunders in de toekomst? Zijn hierover afspraken gemaakt met de Raad van State?

- Zijn er schadeclaims te verwachten vanuit de vervoerderswereld? Hoe sterk staat de minister dan?

Spoeddebat A1