SGP


09 - 04 - 08 | Campagne prorail mist doel door onsmakelijke teksten

De campagne van Prorail om kinderen te wijzen op de gevaren van spelen bij het spoor schiet langs haar doel heen door (te) contronterende teksten. Dat stelt de SGP in vragen aan minister Eurlings van Verkeer. Het lespakket voor scholen bevat teksten waar Prorail nota bene zélf voor waarschuwt. Verschillende scholen weigeren de CD-rom die in het lespakket zit daarom te presenteren. Kamerlid Van der Staaij vindt dat het niet aangaat om over aangereden kinderen te spreken spreekt in termen van "steak tartaar", "roerei" of "bakbeslag."


________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij aan de minister van Verkeer & Waterstaat over onkies lespakket van Prorail 9 april 2008


- Heeft u kennisgenomen van het door Prorail op scholen verspreide lespakket over de gevaren van het spelen bij het spoor?
- In hoeverre heeft Prorail hiervoor rijkssubsidie of iets dergelijks ontvangen? Is er enige betrokkenheid van het ministerie van V&W bij het uitvoeren of bevorderen van dergelijke projecten?
- Hoe beoordeelt u de inhoud van de CD, waarbij over aangereden kinderen wordt gesproken in termen van âsteak tartaar, roerei, vieze brij, bakbeslagâ en dergelijke? Acht de minister dit voorlichtingsmateriaal pedagogisch verantwoord en passend binnen de door de overheid gewenste waarden en normen?

- Kunt u zich voorstellen, dat een aantal scholen weigert om deze cd-rom te presenteren aan basisscholieren? Erkent u dat op deze wijze een flinke doelgroep niet wordt bereikt met deze waarschuwing omtrent spelen rond het spoor? Dient dergelijke informatie niet zódanig vorm te worden gegeven, dat dit voor iedereen acceptabel is?
- Bent u bereid om hierover overleg met Prorail te plegen en te bevorderen dat in de toekomst vergelijkbare voorlichting voor een ieder acceptabel is?

Van der Staaij

Campagne prorail mist doel door onsmakelijke teksten