GroenLinks

Femke Halsema in debat over onderwijsrapport commissie-Dijsselbloem

15 april 2008

Femke Halsema neemt vanmiddag voor GroenLinks deel aan het debat over het rapport van de commissie-Dijsselbloem dat onderzoek deed naar de onderwijsvernieuwingen in Nederland. Tofik Dibi zat namens GroenLinks in deze commissie. Halsema waardeert de kwaliteit van het rapport en geeft de commissie daarvoor een groot compliment.

De analyse is beklemmend. Misschien wel in de eerste plaats omdat je je al lezend goed realiseert dat de desastreuze combinatie van regering en Kamer lijdend aan een politieke tunnelvisie én zelfstandig opererende - aan niemand verantwoording afleggende - bureaucraten, beide partijen handelend vanuit te krappe budgettaire kaders, zich niet beperkt tot het onderwijs. Vergelijkbare rapporten zijn er - ben ik bang - te schrijven over de grote wijzigingen in de sociale zekerheid, in de zorg, het vreemdelingenbeleid enz. enz.

GroenLinks heeft geen enkele behoefte om zich te distantiëren van de centrale conclusie dat overheid en politiek de kerntaak zorg te dragen voor kwalitatief goed onderwijs hebben verwaarloosd. Hoewel de beweegredenen wellicht te verdedigen zijn heeft GroenLinks met vrijwel alle onderwijsvernieuwingen ingestemd. Wij dragen daarbij ook medeverantwoordelijkheid voor de onverantwoorde opeenstapeling van maatregelen en de slechte en te snelle uitvoering. Wel houdt onze verantwoordelijkheid op bij de terechte kritiek op de coalitieafspraken en te beperkte budgettaire kaders, die leidend zijn geweest boven haalbare invoeringsplannen en -termijnen. Ik merk ook op dat dit zijn hoogtepunt - zo u wilt dieptepunt - beleefde tijdens de eerste Paarse periode toen de meeste onderwijsvernieuwingen werden ingevoerd of voorbereid en er tegelijkertijd fors werd bezuinigd op de onderwijsuitgaven. De destijds regerende partijen PvdA, VVD en D66 komt daarin een bijzondere verantwoordelijkheid toe.

Lees de hele inbreng van Femke Halsema.