Nieuw-Vlaamse Alliantie


Renovatiepremie geen succes bij SVK-verhuurders (15/04/08)

De renovatiepremie blijkt eigenaars niet te stimuleren om hun woning aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) te verhuren. Dat stelt Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) vast na een vraag aan Vlaams minister van Wonen Marino Keulen. Het verhuren van privé-woningen via SVKs is een efficiënt antwoord op de grote vraag naar betaalbaar en kwaliteitsvol wonen, maar het principe wordt nog te weinig gehanteerd.

Vandaag verhuren de 39 SVKs in Vlaanderen zon 3.460 woningen en in de loop van 2008 komen er daar nog enkele bij. Het aanbod SVK-verhuur werd de afgelopen jaren steeds uitgebreid en de blinde vlekken stelselmatig weggewerkt. In West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg zijn er nauwelijks nog blinde vlekken en in het arrondissement Leuven wordt de enige blinde vlek momenteel aangepakt. Voor Oost-Vlaanderen en het arrondissement Halle-Vilvoorde zijn de lacunes -gezien het grote werkingsgebied- moeilijker vast te stellen.

Het potentieel aan woningen voor de SVK-verhuurmarkt is echter nog groot en moet volgens de N-VA dan ook volledig benut worden. Om het aanbod aan sociale huurwoningen te verhogen, werden al een aantal initiatieven opgestart maar de resultaten blijven onder de verwachtingen.

Sinds begin 2007 kan de renovatiepremie ook worden aangevraagd door eigenaars die minstens 9 jaar verhuren aan een SVK. De resultaten zijn teleurstellend, vooral gezien het grote succes van de renovatiepremie in het algemeen. Vanaf de inwerkingtreding tot eind februari 2008 werden slechts 20 premies toegezegd. De uitbreiding van het huursubsidiestelsel naar SVK-woningen kende dan weer wel succes. Voor dezelfde periode werden 3.036 aanvragen ingediend waarvan er 1.065 werden goedgekeurd. Daarvan hadden er 643 ofwel 60% betrekking op SVK-huurders.

Terwijl de huursubsidie een groot succes is, kent de renovatiepremie te weinig resultaat. Volgens Gino De Craemer is het dan ook belangrijk de inspanningen om SVK-verhuur uit te breiden. Immers, SVK-verhuur is een win-win-situatie voor alle partijen én een adequate reactie tegen verkrotting en leegstand.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be