Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Smileyvlag ontvangen! (15-04-2008)

Afgelopen vrijdagmiddag 11 april was het groot feest op de kinder- en tienerafdeling en in de centrale hal van het ziekenhuis St Jansdal. Meidenpopgroep Kus kwam alle opgenomen kinderen persoonlijk een exemplaar van het BeterBoek overhandigen. Ze deelden handtekeningen uit op de kinder- en tienerafdeling en de patientjes mochten met hen op de foto. Daarna verzorgde 'KUS' een optreden in de centrale hal voor honderden enthousiaste kinderen. Tijdens een officiële bijeenkomst overhandigde de voorzitter van de Vereniging Kind en Ziekenhuis, mevrouw mr. I.M. Harkema-Dun, de zogenaamde smileyvlag uit aan Marij Bontemps, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. De directeur van Bureau Méteau overhandigde het eerste exemplaar van het BeterBoek aan Dick van Boven, hoofd van de kinder- en tienerafdeling.

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft zich de afgelopen jaren ingezet om zich te onderscheiden wat betreft de zorg voor kinderen. De laatste tijd is er veel onderzoek gedaan naar de genezende werking van de fysieke omgeving. Patiënten en vooral kinderen zijn vaak erg gespannen. Voor kinderen koos het ziekenhuis daarom een speciaal project met de titel "Angst Verminderen bij kinderen'. Dat heeft onder andere geresulteerd in het ontwikkelen van een kinderbeeldmerk: de giraffe.

Het kindvriendelijk inrichten van alle ruimtes waar veel kinderen komen en de aanschaf van kindvriendelijke apparatuur waren de afgelopen tijd ook belangrijke speerpunten. Van groot belang is ook de communicatie tussen kind en zorgverlener. St Jansdal is daarom ook heel blij met de nieuwe uitgave van het BeterBoek voor de kinderen die opgenomen worden in het ziekenhuis. Ook hierin komen de kinderen het beeldmerk 'de giraffe' van St Jansdal tegen. Boven alles is van belang dat de zorg voor kinderen kwalitatief goed is. Daarom is de uitreiking van de zogenaamde smileyvlag van de Vereniging Kind en Ziekenhuis een kroon op het werk van vele medewerkers.

De vereniging Kind en Ziekenhuis kent smiley's toe aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden door hun kindgerichte voorzieningen. Twee jaar geleden ontving de kinder- en tienerafdeling dit kwaliteitskeurmerk en in januari heeft de Vereniging het keurmerk ook toegekend voor wat betreft de dagbehandeling. Met name de KNO-artsen en anesthesisten hebben zich ervoor ingespannen dat ook de dagbehandeling voor het keurmerk in aanmerking komt. Een dubbele smiley betekent een zogenaamde smileyvlag voor ziekenhuis St Jansdal. Slechts negen andere ziekenhuizen in Nederland zijn in bezit van een dubbele smiley.

Bureau Méteau is expert op het gebied van kinder(zorg)communicatie en is uitgegroeid tot de grootste producent van speels-educatieve kinderproducten in de Nederlandse gezondheidszorg. Zij maken voor vele ziekenhuizen in Nederland het zogenaamde BeterBoek. Dit boek maakt kinderen op een toegankelijke en interactieve manier vertrouwd met de ziekenhuis omgeving en het bevordert de communicatie tussen kind en zorgverlener. Bureau Méteau heeft ervoor gezorgd dat de bekende meidenpopgroep Kus naar het St Jansdal kwam!

Opgewonden en met rode konen stonden veel kinderen al vroeg in de centrale hal van het ziekenhuis. Sommigen waren als prinses verkleed naar St Jansdal gekomen. Ademloos wachtten ze op hun favoriete popgroep. Na afloop van het optreden van 'Kus' was er voor alle kinderen limonade en een heerlijk bakje smiley patatjes. De smiley's beheersten het ziekenhuis helemaal: van sleutelhanger tot ballon, maar vooral op de enthousiaste gezichtjes van honderden kinderen was een grote 'smiley' te zien.
vier kinderen van de kinder- en tienerafdeling op de foto met de meiden van popgroep Kus

---