Partij van de Arbeid

'Begroting voedselhulp omhoog'

15-04-2008 04:20

PvdA-europarlementariërs Thijs Berman en Lily Jacobs roepen de Europese Commissie op dringend actie te ondernemen tegen de stijging van de voedselprijzen en de gevolgen daarvan. Ook moet direct hulp worden geboden. Berman: De EU moet de begroting voor voedselhulp aan arme landen verdubbelen.

Volgens Berman bedreigen de hoge voedselprijzen grote delen van de bevolking in de arme landen. Berman: 'Wie van een euro per dag moet leven geeft bijna al zijn geld aan voedsel uit. Daar zit geen rek in. Als de prijzen verdubbelen is er de helft minder eten in huis. Het VN Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) riepen eerder al op tot gezamenlijke actie tegen de hoge voedselprijzen. Volgens directeur Dominique Strauss-Kahn van het IMF worden de armste landen het meest getroffen, doordat de voedselprijzen snel en scherp stijgen. In de armste landen van de wereld is voedsel voor veel mensen nauwelijks meer op te brengen.

Door de hoge voedselprijzen zijn er onder andere rellen geweest in Egypte, de Filippijnen en Haïti. Berman wijst erop dat deze onrust zich kan verspreiden als de EU en de andere rijke landen niets doen aan de crisis.

De begroting voor voedselhulp moet volgens Berman dan ook omhoog met extra bijdragen van de lidstaten om de eerste nood te verhelpen. Ook geld dat overblijft uit de Europese landbouwbegroting moet hiervoor worden ingezet.

Daarnaast willen Berman en Jacobs dat de Europese Commissie op zeer korte termijn een strategie ontwikkelt voor het tegengaan van de stijging van de voedselprijzen en de gevolgen ervan. De EU moet snel meer investeren in de landbouw in ontwikkelingslanden, die hebben volgens de PvdAers een groene revolutie nodig: Berman: 'Ze kunnen een veel hogere opbrengst halen, op duurzame wijze. Dat vraagt om innovatie en kennisoverdracht van de technieken die in de landbouwsector in de Europese Unie worden gebruikt. Zo kan op middellange termijn de voedselcrisis bestreden worden.