Provincie Utrecht

Utrecht klaart de lucht

15-4-2008 -

Regionaal pakket maatregelen luchtkwaliteit naar Den Haag

Vandaag hebben Gedeputeerde Staten het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Utrecht (RSLU) vastgesteld. Hierin staan afspraken tussen de provincie Utrecht, alle gemeenten in de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat Utrecht over maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RSLU wordt onderdeel van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Met het NSL wil het Kabinet bij de Europese Unie uitstel vragen voor een termijn van maximaal vijf jaar om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dit betekent dat Nederland in 2015 aan alle Europese normen voor luchtkwaliteit gaat voldoen. Het uitstel wordt alleen verleend wanneer Europa verwacht dat het voorgestelde pakket aan maatregelen de luchtkwaliteit voldoende verbetert.

Knelpunten
Veel van de huidige overschrijdingen van de grenswaarden voor de luchtkwaliteit worden in de komende jaren als gevolg van alle maatregelen uit het NSL opgelost. De meest hardnekkige knelpunten in de provincie liggen op de Rijkswegen en in de stad Utrecht. Voor deze knelpunten moeten in de regio Utrecht aanvullende en soms kostbare maatregelen worden getroffen. Via bijvoorbeeld schermen, snelheidsverlaging en dynamisch verkeersmamangement wil Rijkswaterstaat Utrecht de knelpunten op de Utrechtse Rijkswegen wegnemen. De gemeente Utrecht stelt uiterlijk 1 oktober 2008 definitief haar actieplan met maatregelen vast om de knelpunten op te lossen. Het RSLU gaat uit van indicatieve berekeningen voor de gemeente Utrecht.

Intensieve veehouderij
In de provincie Utrecht veroorzaakt na het verkeer, de uitstoot van fijn stof door de intensieve veehouderij de meeste knelpunten. In de intensieve veehouderij gaat het om uitstoot van "vervuilde" lucht uit de stallen. Om dit op te lossen moeten er meer luchtwassers komen. Luchtwassers zijn installaties die de lucht `schoon wassen' voordat deze uit de stallen gaat. De bestaande stimuleringsfondsen voor boeren voor de aanschaf van dergelijke installaties zijn nu nog onvoldoende om alle knelpunten weg te nemen. De provincie wil hiervoor extra financiering vanuit het Rijk.

Financiering
Alle maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren kosten veel geld. Alleen al de maatregelen in de stad Utrecht gaan het bedrag van EUR 100 miljoen te boven. Het Rijk, de provincie en de gemeente voeren momenteel gesprekken over de financiering.

Opheffen bouwstop
Als het NSL is vastgesteld en de Europese Commissie Nederland het gewenste uitstel verleent, is de bouwstop als gevolg van de luchtkwaliteitsnormen voorbij. Dankzij de investeringen in de verbetering van de luchtkwaliteit kunnen de grotere bouwprojecten in de toekomst doorgang vinden omdat de verslechteringen (als gevolg van de verkeersaantrekkende werking) door alle maatregelen uit het NSL worden gecompenseerd. In Utrecht gaat het om circa 35 grotere projecten.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2122