Gemeente Woerden

Nieuwe ambities voor cultuurbeleid Woerden

15 apr 2008

persbericht
Wethouder Loes Ypma lanceert een nieuwe kadernota cultuur om aan te geven binnen welke kaders de gemeente het cultuurbeleid vorm wil geven. Het gaat daarbij om de inhoud, om de organisatorische kanten en om de financiele reikwijdte. "De oude beleidsnota uit 2001 strekte zich via een uitvoeringsprogramma uit tot en met 2006. Het was dus tijd. Maar het is vooral van belang.
Een goed cultuurbeleid versterkt de kwaliteit van leven. Cultuur is van belang voor ontroering, ontspanning , ontmoeting en voor educatie van mensen. Bovendien zijn kunst en cultuur bij uitstek middelen om uitdrukking te geven aan de eigen identiteit van een gemeente. Woerden heeft recht op een stevig fundament voor het cultuurbeleid. Als dat er is, kunnen we aan uitvoeringsprorgamma's gaan werken."

Speerpunten
Het college van burgemeester en wethouders stelt vier speerpunten voor het cultuurbeleid voor:

* Bevorderen van meer samenhang en verbindingen
* Stimuleren van cultuurparticipatie

* Versterken van de cultuurhistorische waarden van Woerden
* Stimuleren van vernieuwing

Om een en ander te realiseren vraagt het college aan de gemeenteraad om meer budget voor cultuur beschikbaar te stellen. Het gaat om een bedrag van 37.000 euro, onderverdeeld naar:

* EUR 15.000 extra activiteitenbudget voor amateurkunst en bijzondere evenementen

* EUR 12.000 extra structurele subsidie voor het Stadsmuseum
* EUR 10.000 extra voor ondersteuning amateurkunst en het Loket Spontane Zaken

Maar er is meer nodig. Wethouder Ypma bereidt verdere verzoeken voor. Het gaat dan om het instellen van een onderhoudsfonds voor kunst in de openbare ruimte, voor nieuwe ontwikkelingen mbt het Stadsmuseum, voor het blijven inzetten op een breder bibliotheekbeleid en voor de exploitatie van het cultureel casco De Wasserij op het Defensie-eiland.

Verschuiving soorten subsidies
In de nota wordt voorgesteld om het accent te leggen op subsidiering van activiteiten en projecten. Dat betekent een afbouw van waarderingssubsidies. Een klankbordgroep van deskundigen ziet die verschuiving als een bedreiging voor de toekomst van de verenigingen op het gebied van de amateurkunst.

Op 15 mei wordt de nota in een Ronde Tafelbijeenkomst van de raad besproken. Besluitvorming staat geagendeerd voor 29 mei 2008. Op 20 mei 2008 wordt een cultuurdebat georganiseerd als input voor de eerste uitwerking van de cultuurnota in een uitvoeringsprogramma. Het is de bedoeling dat het eerste programma in oktober 2008 in de gemeenteraad kan worden behandeld.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |
Proclaimer|Colofon|Vraag en antwoord