Gemeente Heusden


Mariakapel verhuist stuk naar rechts 15 april 2008 Mariakapel verhuist stuk naar rechts

Het college van Heusden gaat in principe akkoord met de verplaatsing van de Mariakapel naar een andere plek op het adres Julianastraat 1 in Vlijmen. In het nieuwe plan komt de kapel links van de oprit aan de Julianastraat te staan, enkele tientallen meters van de huidige plek.

De eigenaar komt daarmee tegemoet aan de eis van het college dat de kapel van zijn huidige plek op de hoek Julianastraat-Akkerstraat moet worden weggehaald. Op die plaats werd de kapel half december 2007 neergezet, zonder de daarvoor benodigde bouwvergunning. Legalisering was niet mogelijk, omdat de kapel volgens de monumentencommissie op die locatie visueel afbreuk deed aan het achterliggende rijksmonument Julianastraat 1.

Schetsplan
De gemeente en de eigenaar spraken daarop af dat in onderling overleg gekeken zou worden naar een alternatieve locatie - al dan niet op het terrein zelf - die planologisch en formeel geen problemen oplevert. De eigenaar zou volgens afspraak hiervoor binnen zes weken een schetsplan indienen. Toen die termijn verstreken was en er nog geen plan was ingediend, heeft de gemeente de eigenaar meegedeeld dat zij van plan was een last onder dwangsom op te leggen van EUR 10.000 per week met een maximum van EUR 60.000.

Het college gaat er van uit dat de eigenaar de kapel zo snel mogelijk naar de nieuwe locatie verplaatst. Voorwaarde daarvoor is wel dat de kapel voldoet aan alle eisen voor inpassing in het bestemmingsplan. Geplaatst op: 15 april 2008