Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* WWB en minima

* Willem Scholten

* Sprekende camera's

* Turkse staatssteun voor Cosmicus

* Problemen rond erfpacht

dinsdag, april 15, 2008

Leefbaar stelt vragen over Havenschandaal

De hoofdrolspeler in het Havenschandaal, voormalig havendirecteur Willem Scholten, krijgt waarschijnlijk aanstaande zomer pas te horen of er überhaupt vervolging plaats zal vinden. De affaire is onderhand al vier jaar oud en het huidig college maakt er geen haast mee.

Foto: René Schuurman

Willem Scholten raakte in 2004 in opspraak omdat hij tegen de regels in, voor ruim 180 miljoen euro aan bankgaranties gaf voor zijn vriend Joep van den Nieuwenhuijzen. Nieuwenhuijzen was destijds eigenaar van het noodlijdende RDM. Toen RDM vervolgens kopje onder ging, werd de stad Rotterdam door de banken aansprakelijk gesteld; een aansprakelijkheid die tot dusver door de rechter afgewezen werd.

Hoewel er door de stad Rotterdam nog geen directe financiële schade geleden werd, is de affaire beslist schadelijk voor het imago van de Rotterdamse haven. In beantwoording van vorig jaar, op eveneens door Leefbaar Rotterdam gestelde vragen, zei het college dat er in 2007 duidelijkheid zou komen over een eventuele vervolging van Scholten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet zich vorige week ontvallen dat er altijd gezegd was dat er in 2007 geen vervolging zou plaatsvinden. Op haar beurt lijkt de stad pas tot vervolging over te willen gaan op het moment dat er door de rechter een claim wordt toegewezen en Rotterdam financiële schade lijdt. Al met al een vreemde gang van zaken.

Raadslid René Schuurman heeft over deze kwestie schriftelijke vragen gesteld