Gemeente Alphen aan den Rijn

overgedragen naar Milieudienst West-Holland

Milieutaken overgedragen naar Milieudienst West-Holland

Vandaag heeft het college besloten om met ingang van 1 juli 2008 de milieutaken over te dragen naar de Milieudienst West-Holland. Hiermee wordt een efficientere en effectievere uitvoering van milieutaken bereikt. De Milieudienst West-Holland is een gemeenschappelijke regeling waarbij meerdere gemeenten uit de regio zijn aangesloten. Met dit besluit is Alphen aan den Rijn dan ook onderdeel van deze gemeenschappelijke regeling. Definitieve besluitvorming vindt door de gemeenteraad plaats.

Met de uitplaatsing van milieutaken naar de Milieudienst West-Holland (MDWH) wordt zorggedragen voor adequate, effectieve en efficiente uitvoering van het milieutaakveld. Door nieuwe regelgeving en decentralisatie van taken en verantwoordelijkheden neemt de complexiteit van de gemeentelijke milieutaken toe. Dit leidt tot een blijvende zorg over de kwetsbaarheid van de organisatie in relatie tot kwantitatieve en kwalitatieve goede uitvoering van deze milieutaken.

Het uitplaatsen van de gemeentelijke milieutaken kost de gemeente op jaarbasis structureel meer geld. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 520.000,--. Als de gemeente de milieutaken op adequaat niveau zelf wil blijven uitvoeren is een structurele financiele verhoging van 677.000,- nodig. Naast de lagere kosten is het college van mening dat door uitplaatsing van de milieutaken de gemeente minder kwetsbaar is bij de uitvoering van dit belangrijke taakveld. Ook sluit de uitplaatsing aan bij de bestuurlijke wens tot verdergaande regionale samenwerking op diverste terreinen.

Voor de inwoners van Alphen aan den Rijn en de in de gemeente gevestigde bedrijven heeft de nieuwe situatie geen praktische gevolgen. De gemeente blijft het aanspreekpunt en loket voor onder andere de aanvraag van vergunningen of het stellen van vragen. De gemeente voert zelf de regie op de uitvoering van de milieutaken. Ook blijft het vaststellen van milieubeleidskaders, ambities en programmering een verantwoordelijkheid voor de gemeenteraad.

Het collegebesluit wordt aangeboden aan de gemeenteraad voor definitieve besluitvorming.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn