Gemeente Arnhem

AKU-fontein wordt gemeentelijk monument (01-04-2008) Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om de AKU fontein op het Gele Rijdersplein, aan te wijzen als gemeentelijk monument. Hiermee geeft het college uitvoering aan de motie Gele Rijdersplein is alleen compleet met AKU-fontein die op 24 september 2007 door de raad is aangenomen. Voor de tijdelijke fietsenstalling op het plein, die eerder was gepland onder de pergola, wordt een andere plek gezocht. Het college sluit echter nieuwe (stedenbouwkundige) ontwikkelingen niet uit; dit kan mogelijk consequenties hebben voor de AKU fontein.

Wethouder Van Bodegraven: Er valt nu een aantal puzzelstukjes op de goede plek: we zijn bezig om een visie voor de toekomst van het Gele Rijdersplein op te stellen; de tijdelijke herinrichting is bijna een feit; we kijken naar een goede plek voor een tijdelijke fietsenstalling, daar is nu behoefte aan; de aanwijzing tot gemeentelijk monument geeft de zekerheid dat fontein en bijbehorend kunstwerk als cultureel erfgoed voor Arnhem behouden blijven. Met dit besluit doen we recht aan de opvatting van vele Arnhemmers en we voeren de motie uit.

Monument
In september 2007 heeft de gemeenteraad het college via een motie opgedragen om de AKU-fontein aan te wijzen als gemeentelijk monument. Overwegingen daarbij waren onder andere de cultuurhistorische waarde van de fontein en de prominente plek die fontein en pergola in de stad hebben. De fontein, inclusief pergola en kunstwerk, is in 1961 door AKU (nu Akzo) geschonken aan de Arnhemse bevolking ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het bedrijf. Het kunstwerk in het bassin van de fontein, is een bronzen plastiek van Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri. De fontein is een uitdrukking van de verbondenheid tussen gemeente en AKZO en van grote betekenis voor veel Arnhemmers. Uit onderzoek van het Monumenten Advies Bureau (MAB) is de architectonische, sociaalhistorische en stedenbouwkundige waarde komen vast te staan.

Toekomstvisie
Op dit moment wordt gewerkt aan een stedenbouwkundige visie op het gebied waarin het Gele Rijdersplein ligt. Die visie moet leiden tot de definitieve herinrichting van het plein. Het is niet ondenkbaar dat het plein baat zou hebben bij enige bebouwing om het plein intiemer te maken. Als het zover komt dan zullen hiervoor voorstellen uitgewerkt moeten worden binnen de kaders van de monumentenvergunning.