Gemeente Arnhem

Gemeente scherpt handhaving leerplicht aan (01-04-2008) De gemeente gaat zich nog meer toeleggen op toezicht en handhaving van de leerplicht. In de nota Handhaven met zorg die door het college van BenW is vastgesteld, is aangegeven welke taken hierbij een rol spelen en wat de verantwoordelijkheden zijn van ouders, leerkrachten, de afdeling leerlingzaken en de scholen. Door inzet van ondermeer de gemeente is er in de afgelopen tien jaar een ruimer aanbod gekomen van zorg en hulpverlening aan leerlingen. De afdeling Leerlingzaken kan zich daardoor meer richten op haar eigenlijke taak van handhaven van de leerplicht.Doel is langdurig schoolverzuim te voorkomen. Dat kan alleen als verzuim tijdig wordt gesignaleerd en als alle betrokkenen samenwerken.

Wethouder onderwijs Willem Hoeffnagel: Nog geen tien jaar geleden waren leerplichtambtenaren voor scholen vaak het enige aanspreekpunt voor hulp in probleemsituaties met leerlingen. Door de jaren heen is, mede door inzet van de gemeente, het aanbod van jeugdzorg en jeugdhulpverlening sterk uitgebreid. De afdeling Leerlingzaken die is belast met toezicht en handhaving van de Leerplicht, kan zich nu nadrukkelijker concentreren op deze taken.

Belang registratie en melding
De gemeente vindt het belangrijk dat scholen in- en uitschrijvingen en vermoedelijk ongeoorloofd verzuim goed registreren en melden. Zorgvuldige én tijdige melding zijn immers de basis voor optimale uitvoering van de gemeentelijke handhavingstaak, die door onze afdeling Leerlingzaken moet worden uitgevoerd, aldus wethouder Hoeffnagel. Terugdringen van ongeoorloofd verzuim begint dan ook bij de scholen. Zij zijn verantwoordelijk voor de eerste acties naar leerlingen en ouders. Een grote verantwoordelijkheid, vindt Hoeffnagel, en daarom hebben we ook de onderwijsinstellingen betrokken bij het opstellen van deze nota. Gemeente en scholen moeten immers elkaar optrekken en de nieuwe afspraken worden door alle betrokkenen onderschreven.

Andere aanpak
Vooruitlopend op de aanscherping van de handhavingsfunctie door de afdeling Leerlingzaken, is de aanpak van ongeoorloofd schoolverzuim al in 2006-2007 geïntensiveerd.
In het kader hiervan zijn de volgende acties uitgevoerd: De gemeente heeft in december 2006 een brief verstuurd naar alle scholen met leerplichtige leerlingen uit Arnhem over de noodzaak om in- en uitschrijvingen en schoolverzuim strikt te melden. Overleg met justitie heeft geleid tot de afspraak dat er voor het Arrondissement Arnhem per maand één leerplichtzitting wordt gehouden met een vaste rechter de spijbelrechter - en met een vaste officier van justitie.
Op initiatief van de schoolbesturen voor voortgezet onderwijs, het Openbaar Ministerie en van de wethouder onderwijs is er een doorbraakteam in het leven groepen. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van de meest relevante organisaties en het heeft tot doel een doorbraak te organiseren in hardnekkige verzuimsituaties (thuiszitters). Gezamenlijk wordt naar oplossingen gezocht, waarbij handhavingsinstrumenten optimaal worden benut.