Gemeente Bussum

Tijdelijk asielzoekerscentrum Kolonel Palmkazerne

De provincie Noord-Holland heeft op 15 april besloten om de Kolonel Palmkazerne voor een half jaar aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in gebruik te geven als asielzoekerscentrum.

De provincie Noord-Holland heeft van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het verzoek gekregen om de Kolonel Palmkazerne voor een half jaar in te mogen zetten voor de tijdelijke opvang van vreemdelingen die in afwachting zijn van hun asielaanvraag. De provincie is eigenaar van het terrein van de Kolonel Palmkazerne. Door de urgentie van de opvang heeft de provincie dinsdag 15 april met het verzoek ingestemd. De Kolonel Palmkazerne biedt per half mei voor maximaal een half jaar onderdak aan circa 300 mensen.

De gemeente Bussum organiseert daarom direct een informatieavond voor omwonenden. Deze vindt plaats op woensdag 16 april en begint om 20.00 uur. Omwonenden kunnen al hun vragen stellen aan het COA, de provincie en de gemeente. Het besluit vraagt om de inzet van de gemeente op het gebied van zorg voor de omwonenden en zorg voor de nieuwe bewoners. Aandachtspunten zijn onder andere de openbare orde en veiligheid, het regelen van een goede entree voor verkeer en het uitbreiden van voorzieningen op het gebied van onderwijs en medische zorg.

De gemeente en de provincie hebben de afgelopen tijd plannen gemaakt voor de komst van een woonwijk op het gebied van de Kolonel Palmkazerne. Dit traject loopt wellicht enige vertraging op; van afstel is geen sprake.