Gemeente Vlaardingen


Gemeente Vlaardingen wint eerste prijs Ted Jansen Award

15 april 2008

De gemeente Vlaardingen heeft de Ted Jansen Award gewonnen voor de herinrichting van de Westhavenkade. De Ted Jansen Award is een prijs voor projecten op het gebied van stedenbouw en verkeersveiligheid.

De jury koos voor de herinrichting van Westhavenkade in Vlaardingen vanwege de verfrissende toepassing van de aanbevelingen van Duurzaam Veilig. De jury bekroonde het project vanwege de manier waarop men het ontwerp heeft weten in te passen in de bestaande structuur en de materiaalkeuze die aansluit op de historische context. Ook sprak het de jury erg aan dat in de herinrichting rekening is gehouden met de belangen van autoverkeer, parkeren, bevoorraden enerzijds en flaneren, verpozen, winkelen, groen en recreatieve havenactiviteiten anderzijds.

De Ted Jansen Award wordt jaarlijks uitgereikt door het Regionaal ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). De award is vernoemd naar oud-gedeputeerde Ted Jansen van de provincie Zuid-Holland die verantwoordelijk was voor o.a. verkeersveiligheid. Bij zijn afscheid in 1999 is de provinciale award ingesteld. De award wordt uitgereikt aan gemeentes die integraal denken.

Herinrichting Westhavenkade
De herinrichting van de Westhavenkade is vorig jaar afgerond. In het kader van 't Oft naar 't Oofd is een wandelpromenade langs het water aangelegd om het cultuurhistorische en toeristische karakter te versterken. Vlaardingers kunnen nu extra genieten van de Oude Haven en van de panden en gevels aan de Westhavenkade. Sierlijke houten bankjes en mooie lantaarnpalen zorgen voor een authentieke sfeer. Voor de bestrating zijn klinkers en keien gebruikt. Aan de waterkant staan geen autos meer en langs de gevels vinden wandelaars een ruim trottoir. De Westhavenkade is aanzienlijk versmald en de maximum snelheid is verlaagd van 50 km/uur naar 30 km/uur. De herinrichting heeft ertoe geleid dat veel autos nu om het centrum heen rijden, in plaats van erdoor.

---