Gemeente Deventer

Consultatieronde nevengeulen bij Deventer

De afgelopen maanden zijn drie alternatieven voor de geulen bij de IJssel op diverse effecten onderzocht. Binnenkort valt de beslissing waar de geulen in grote lijnen worden gegraven en hoe de uiterwaarden worden ingericht. In juni stellen Gedeputeerde Staten van Overijssel en burgemeester en wethouders van Deventer het voorkeursalternatief vast.

Voor het zover is, willen GS en B&W eerst de meningen weten van inwoners, belanghebbenden en betrokkenen bij het project. Van 16 april tot en met 12 mei 2008 wordt daarvoor een consultatieronde gehouden. Hierbij wordt een nieuw middel op internet ingezet, de Voorkeurwijzer, als hulp bij de meningsvorming.

Nevengeulen

Er komen bij Deventer twee nevengeulen om veiligheidsproblemen te voorkomen als het water in de IJssel hoog staat. De maatregelen bij de IJssel zijn onderdeel van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. De gemeente Deventer en de provincie Overijssel voeren de planstudie uit.

Drie alternatieven

In februari hebben gemeente en provincie gezamenlijk drie alternatieven voor de twee geulen vastgesteld, die nu op hoofdlijnen op hun effecten zijn onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat alle alternatieven voldoen aan de gestelde eisen voor het dalen van de waterstand. Op gebied van onder meer natuur, landschap en recreatieve mogelijkheden zijn er verschillen. Ook lopen de kosten van de alternatieven uiteen.

Bij alternatief A wordt de meeste nieuwe natuur aangelegd, terwijl alternatief B de grootste recreatieve toegankelijkheid biedt en C juist het meeste rekening houdt met de bestaande landbouw. Ook op het gebied van kosten zijn de alternatieven verschillend. De tunnel voor het IJsselhotel en het verplaatsen van de watersport maken alternatief B veruit de duurste variant. A en C zijn ongeveer even duur. Bij de Worp zijn de drie alternatieven verschillend rondom het IJsselhotel.

In A loopt de nevengeul aan beide zijden van het IJsselhotel, waardoor een eiland ontstaat. In alternatief B loopt de geul ondergronds voor het IJsselhotel via een tunnelbuis, terwijl de geul bij C tussen het IJsselhotel en de IJssel loopt, waardoor het hotel aan het water komt te liggen. Voor elk van deze oplossingen zijn uitgewerkte tekeningen gemaakt om beter inzichtelijk te maken hoe het er bij de Worp uit komt te zien.

Consultatie

Van 16 april tot en met 12 mei krijgt iedereen de mogelijkheid schriftelijk te reageren op de alternatieven. Om iedereen te helpen bij meningsvorming wordt een nieuw middel op internet ingezet: de Voorkeurwijzer. Door het invullen van een aantal vragen wordt berekend welk alternatief het beste bij iemands wensen voor de uiterwaarden past. Er zijn veel onderwerpen en belangen die een rol spelen bij de planvorming. De voorkeurwijzer helpt om meer zicht te krijgen op de kenmerken van de drie alternatieven.

Op nevengeulen.deventer.nl en www.ruimtevoordeijssel.nl zijn de alternatieven, het effectonderzoek en de voorkeurwijzer te vinden.

Op 24 april is er van 19:30 tot 21:30 een uiterwaardenavond in Saxion Hogeschool waar de alternatieven worden toegelicht. Ook zijn er inloopuren op 29 april en 6 mei van 10:00 tot 12:00, Burseplein 22, Deventer.

Publicatiedatum: 15-4-2008
nevengeul bij de IJssel

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 15 april 2008