Gemeente Utrecht


SCHRIFTELIJKE ragen van de mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 3 april 2008
en antwoorden door het college verzonden op 15 april 2008)

Tot de noodzakelijke verlenging van de geluidswal bij Veldhuizen op het grondgebied van de gemeente Woerden is al in 1999 besloten. Planologisch is de uitvoering geregeld via het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen in 2001. De afweging van het behoud van de groene, open ruimte van dit deel van het Groene Hart is planologisch afgedekt via o.m. het ontwikkelings- en uitvoeringsprogramma Groene Hart in 2007. De uitvoering van de geluidswal zou definitief geregeld moeten worden in het Bestemmingsplan Geluidswal Veldhuizen dat op 10 januari en onlangs op 27 maart jl. door de gemeenteraad van Woerden is besproken. De gehele gemeenteraad stemde echter tegen, met name omdat men vreesde dat een geluidswal het voor de gemeente en provincie Utrecht mogelijk zou maken woningbouw in de open ruimte achter de geluidswal tussen Veldhuizen en Harmelen te plannen. D66 Utrecht heeft bij de eerste geluiden over deze vrees vragen gesteld in de commissie Stedelijke Ontwikkeling van november 2007. Wij hebben ook gewezen op het feit dat ambtenaren van de gemeente Utrecht over woningbouw gesproken zouden hebben. Dat argument werd ook veelvuldig gebruikt in de behandeling van de het Bestemmingsplan Geluidswal Veldhuizen in de gemeenteraad van Woerden op 28 maart en vormde de voornaamste reden tot afwijzing.

Dit brengt de fractie van D66 op de volgende vragen:

1. Heeft de wethouder met zijn collega uit Woerden, dhr. Groeneweg, gesproken over de angst binnen de gemeenteraad van Woerden over woningbouw achter de geluidswal?


Op 20 februari 2008 heeft wethouder Bosch een gesprek gevoerd met wethouder Groeneweg. Wethouder Bosch heeft tijdens dat gesprek kenbaar gemaakt dat gemeente Utrecht absoluut geen plannen heeft voor woningbouw achter de geluidswal.


2. Hoe komt het dat er diverse keren wordt gesproken van ambtenaren van de gemeente Utrecht die over woningbouw achter de geluidswal zouden hebben gesproken? Uit welke plannen zou dit voortkomen?


In de aanloop naar de raadsvergadering van Woerden is er op diverse punten sprake geweest van geruchtvorming. De utrechtse ambtenaren die betrokken waren bij de geluidwal hebben nimmer over mogelijke utrechtse woningbouwplannen voor dit gebied gesproken; daar was ook geen enkele aanleiding voor.


3. Bent u het met ons eens dat de gemeente Woerden de facto contractbreuk pleegt?


Uit contacten met de wethouder van Woerden is gebleken dat hij van mening is dat er afspraken zijn met Utrecht die eigenlijk nagekomen moeten worden. Wij zullen dan ook Woerden daarop aanspreken. Intussen is er van alles gebeurd vooruitlopend op realisatie van de verlengde geluidwal. Zoals o.a. verlegging van een zware gasleiding mede in relatie tot het project A12/Bravo, de verwerving van de percelen die benodigd zijn voor de geluidswal en/of de nieuwe aansluiting op de A12. En de voorbereiding op kosten van de gemeente Utrecht van het bestemmingsplan benodigd voor de aanleg van de geluidwal.

4. De geluidswal is beloofd aan de kopers en huurders van de woningen in Veldhuizen en is noodzakelijk, ook voor de afvang van geluid bij de aanleg van de 2e aansluiting van de A12. Bent u het met D66 eens dat die geluidwal er dus toch moet komen?


De aanleg van de verlengde geluidwal vloeit voort uit de artikel 19-procedures op basis waarvan Veldhuizen is aangelegd. Wij wensen in deze lijn te handelen.


5. Wat gaat u daarom doen aan de nu ontstane situatie?


Zie bij antwoord nr. 3. Wij zullen de situatie ook met de provincie bespreken.


6. Welke invloed heeft dit op de aanleg van de 2e aansluiting van de A12, Woerden-Oost?


Geen.

Voor de realisatie van de tweede aansluiting is een artikel 19 vrijstelling verleend. Daarin is overigens niet een voorwaarde opgenomen dat de geluidswal moet worden doorgetrokken.

Bij de planontwikkeling van de tweede aansluiting is wél rekening gehouden met de doortrekking van de geluidswal als zijnde een gegeven. Het tracé van de inmiddels verlegde gasleiding is ook afgestemd op deze plantontwikkeling.

Indien de geluidswal niet gelijktijdig kan worden aangelegd met de tweede aansluiting op de A12, is dat geen belemmering voor de realisatie van de tweede aansluiting A12. Wel is het zo dat de latere aanleg van een geluidswal nadelen heeft voor de logistiek en meer zal kosten. Wij zullen het college van Woerden daarop attenderen.


---- --