Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM onderzoekt milieudruk afval

15-04-2008

Onderzoeksbureau CE onderzocht in welke mate de grootste afvalcategorieën het milieu belasten in de hele keten ( van productie tot afdanking). VROM had de opdracht gegeven ter voorbereiding van zijn Landelijk Afvalbeheerplan 2009 (LAP).

H et onderzoek is een verkenning waardoor de resultaten ervan niet gebruikt worden voor gedetailleerde analyses en conclusies. VROM ziet het rapport eerder als een aanzet voor verdere uitwerking van het afvalbeleid. Naast het gebruikelijke afval van bouw- en sloopplaatsen en huishoudens, komen uit het onderzoek twee andere energie-intensieve materiaalstromen naar voren. De eerste gebruikt energie tijdens gebruik (autowrakken, gasontladingslampen, textiel en tapijt); de tweede tijdens productie (organisch afval en metalen).

Tot dusver was het afvalbeleid sterk gericht op de verwerking van afval. Het nieuwe beleid gaat zich sterker richten op een ketenaanpak, dat wil zeggen: van materiaalproductie tot en met afvalverwerking.

Zie ook

* De studie Prioriteiten en aangrijpingspunten van toekomstig afvalbeleid van Onderzoeksbureau CE, april 2008 (pdf, 773 kB(