Provincie Antwerpen


Voorstelling: Amai, mijn (h)oren!
Doekoffer over de impact van geluid en lawaai

dinsdag 15 april - 11 uur - Antwerpen


----------
Steeds meer jongeren lopen risico op gehoorschade. De enige manier om hen hiervan bewust te maken is preventie, daarom werd de educatieve koffer "Amai, mijn (h)oren ontwikkeld. Deze koffer kan zowel door het secundair onderwijs als het jeugdwerk gebruikt worden om jongeren bewust te maken van lawaai en gevolgen ervan. Op dinsdag 15 april wordt deze koffer voorgesteld aan de pers en het publiek.

Geluid kan aanstekelijk werken. Het kan je een goed humeur bezorgen, maar het heeft ook zijn negatieve kantje. Als geluid lawaai wordt, lopen onze oren, en dus ook ons horen, gevaar. Omdat lawaai went wordt de gehoorschade pas later duidelijk, als het reeds te laat is.

Preventie, het enige redmiddel!
Op initiatief van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen werd in samenwerking met vzw AHOSA (Anders Horen door Spraakafzien) en productiehuis Impressantplus een nieuwe educatieve koffer ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar: "Amai, mijn (h)oren!". Op een ludieke, speelse en interactieve manier worden jongeren zich bewust van het thema lawaai en de gevolgen ervan. Ze worden gestimuleerd om hun eigen gedrag en gewoonten in vraag te stellen en te veranderen.

De doekoffer bevat verschillende onderdelen waarmee je aan de slag kan:
* een gehoortest die de spelers confronteert met hun reële gehoorsituatie
* 'Laat maar horen', een interactief spel met doeopdrachten, om gehoorschade te voorkomen
* 'De slag om de decibels', een quiz, die vooral informeert
* een reeks lessuggesties bij gebruik van de koffer in het onderwijs
* 'Daisy Bell', een hoofd met ingebouwde decibelmeter om het volume van bijvoorbeeld een mp3-speler te meten. Scholen en jeugdverenigingen kunnen de koffer gratis ontlenen. De gebruikelijke ontleentermijn is twee weken, verlenging kan mits grondige motivering en volgens beschikbaarheid. De koffer moet zelf opgehaald en teruggebracht worden. Reserveren kan telefonisch op 03 203 42 11 of via email annick.scheynen@pvi.provant.be.

Op dinsdag 15 april wordt deze koffer voorgesteld. Om 11 uur is er een persconferentie waar o.a. Prof. Dr. Bart Vinck - Directeur centrum voor gehoor- en spraakrevalidatie - audiologie van UZ Gent - aanwezig zal zijn. 's Avonds om 19.30 uur volgt de publieksvoorstelling

Praktische info
wanneer:
dinsdag 15 april 2008, 11 uur persconferentie, 19.30 uur publieksvoorstelling waar:
Provinciaal Veiligheidsinstituut, Jezusstraat 28-30, 2000 Antwerpen (wegbeschrijving: zie www.provant.be/pvi/adres)

Bevestiging
Ja, ik ben aanwezig Nee, niet aanwezig maar ik wens wel de persmap toegestuurd te krijgen Verantwoordelijke gedeputeerden:
Bart De Nijn, N-VA, T 03 240 52 60
Inga Verhaert, sp.a, T 03 240 52 52