Ingezonden persbericht


Amsterdam, 2 april 2008

Eigen website voor theaterregisseur Erik Vos

Op dinsdag 15 april a.s. lanceert Theater Instituut Nederland (TIN) een website over Erik Vos; regisseur en jarenlang artistiek leider bij het door hem in 1971 opgerichte gezelschap Toneelgroep De Appel. Tijdens de feestelijke bijeenkomst van 16.00 tot 18.00 uur in het Appeltheater, Duinstraat 6 in Den Haag zal Erik Vos aan de hand van de website samen met collega theatermakers als Xenia Meijer, Aus Greidanus en Wim Meeuwissen enkele hoogtepunten uit zijn omvangrijke oeuvre de revue laten passeren. Op de website zijn bijzondere video- en geluidsfragmenten, biografische teksten, recensies en foto's te vinden die een uitgebreid en overzichtelijk beeld schetsen van de carrière en het leven van deze unieke theatermaker.

In 1955 studeerde Vos (1929) als eerste af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Toneelschool nadat hij enkele jaren daarvoor in de leer was geweest bij mime-meester Etienne Decroux in Parijs. De combinatie van deze opleidingen, zijn ervaring in de theaterpraktijk en zijn specifieke benadering van acteurs, inspireerden Vos tot een volkomen eigen manier van werken. De langdurige verbintenis aan zijn 'eigen' gezelschap De Appel bood Vos de kans te experimenteren met verschillende improvisatietechnieken die er op gericht waren acteurs te stimuleren en verder te helpen in het creatieve proces. Vos boekte successen met de Griekse tragedies en stukken van Shakespeare, Bredero, Brecht, Ionesco, Molière en Goldoni. Behalve bij De Appel regisseerde Vos in zijn vijftigjarige carrière producties voor De Nederlandse Opera, het Holland Festival, Toneelgroep Arena en de Nieuwe Komedie. In het buitenland heeft hij meerdere malen gastregies gedaan bij onder andere het Schauspielhaus Düsseldorf, Stanford Repertory Theater in San Francisco, Carnegie Tech in Pittsburgh en het Kansas City Festival In onder andere In de arena, toneelherinneringen (1999) en de hele wereld is toneel: tekst, beweging, improvisatie (2005) schreef Vos uitgebreid over zijn werk en het theatervak. Medio november verschijnt van zijn hand de wereld van transformaties, een vervolg op zijn boek uit 2005, waarin hij verslag doet van de masterclasses die hij de afgelopen jaren aan de toneelacademies van Maastricht en Amsterdam heeft gegeven.

De website over Erik Vos is onderdeel van www.eenlevenlangtheater.nl waar grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden een plek krijgen. Eerder verschenen hier al portretten van onder andere Ellen Vogel, Hans van Manen, Ko van Dijk, John Kraaijkamp sr. en Jos Brink. Later dit jaar volgen er nog websites over onder andere Rudi van Dantzig, Fien de la Mar en Louis Davids. Het TIN werkt in dit project samen met Interakt en wordt financieel mogelijk gemaakt door VandenEnde Foundation.