Ingezonden persbericht


Nieuwe visualisatietechnieken van het AR + RFID Lab laten bezoekers Salone del Mobile interactief deelnemen aan de tentoonstelling Royal Dutcheese van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Studenten Textiel en Meubelontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) presenteren tijdens il Salone del Mobile in Milaan hun werk op zeer bijzondere wijze. Tijdens de tentoonstelling 'Royal Dutcheese', die van dinsdag 15 tot en met maandag 21 april geopend is, kunnen bezoekers via een Augmented Reality (AR) headset virtueel meubels en textiel bewonderen. Deze innovatieve en interactieve tentoonstelling vindt fuori salone plaats in de moderne fotostudio (voorheen een kaasfabriek) aan de Custodi 6, een geheel nieuwe locatie in de hippe buurt Tortona.

De KABK wil voor haar studenten een bron van vernieuwing zijn en hen tijdens hun studie in aanraking laten komen met de nieuwste vormen van kunst en ontwerpen. Een van de initiatieven die hieruit ontstaan is, is het AR + RFID Lab, een samenwerking tussen de KABK, TU-Delft en een tiental bedrijven in de creatieve sector. Het AR+RFID Lab richt zich op het ontwikkelen van toepassingen voor nieuwe visualisatietechnieken voor Art en Design. De techniek waar het om draait, Augmented Reality, is ontwikkeld door TU-Delft en voegt digitale beelden toe aan de werkelijkheid.

AR + RFID presentatie in Milaan
Door twee speciaal gemaakte headsets kan de bezoeker van 'Royal Dutcheese' de werkelijke ruimte zien met toegevoegd digitaal beeldmateriaal van studenten Meubelontwerpen en Textiel. De visualisatie is mogelijk door het toepassen van RFID, radio frequency identification - chips waarop een code staat -, zodat de bezoeker interactief met de beelden kan omgaan. Zo worden voor de bezoeker, zodra hij de speciaal ontwikkelde headset opzet, tags op de textielstoffen zichtbaar en door aanraking beweegt de stof in een 3D cirkel om hem heen. Hij staat als het ware in een koker die behangen is met stof.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kunt u onze website bezoeken: www.kabk.nl

Bachelor studies: Beeld en Geluid / ArtScience, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media / Design, Interieurarchitectuur, Fotografie en Textiel en Mode. Master studies: Type and Media, Image and Sound / ArtScience en Post Graduate Course Industrial Design; Photographic Studies and Media Technology (beiden van de Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden)

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag
Nederland
www.kabk.nl

Via www.kabk.nl/pers kunt u foto´s downloaden van werk van studenten Textiel en Mode en het AR + RFID Lab.

Royal Dutcheese is mede mogelijk gemaakt door de Creatieve Stad Den Haag ============
Noot voor redacties,