Ingezonden persbericht


Hollandse reiservaring in Milaan tijdens Royal Dutcheese van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Mateusz Herczka, afgestudeerd in 2005 in de studierichting Beeld en Geluid/ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), laat op il Salone del Mobile in Milaan de video-installatie 110 36 zuidvleugel zien. Tijdens de tentoonstelling Royal Dutcheese , die van dinsdag 15 tot en met maandag 21 april geopend is, trakteert hij de bezoeker bij binnenkomst op een subjectieve reiservaring door het Hollandse landschap. Daarnaast zullen studenten Meubelontwerpen en Textiel een bijdrage leveren aan de tentoonstelling door op een innovatieve manier meubels en textiel te presenteren. Dit alles vindt fuori salone (buiten de beurs) plaats in de voormalige kaasfabriek aan de Custodi 6, een nieuwe locatie tijdens il Salone del Mobile in de levendige wijk Tortona.

Het Hollandse landschap inspireert kunstenaars al eeuwen. In de Hollandse schildertraditie zijn veel voorbeelden te vinden over dit onderwerp. Zo waren de Hollandse schilders uit de 17e eeuw de eerste die dit landschap als onderwerp namen. Mateusz Herczka visualiseerde het huidige landschap in de Zuidvleugel van de Randstad dat ongeveer tussen Dordrecht, Den Haag, Leiden en Gouda ligt. Het is één van de dichtstbevolkte regio's van Europa. Het gebied ontwikkelt zich vanuit meerdere dorpen en steden tot een samenhangende netwerkstad in een Hollands landschap.

Mateusz Herczka - 110 36 zuidvleugel

De ontdekkingstocht door dit gebied resulteerde in 110 36 Zuidvleugel die door middel van een video-installatie op verschillende snelheden een subjectieve reiservaring door de Zuidvleugel geeft. 110 36 Zuidvleugel interpreteert het landschap van de Zuidvleugel als een functie van tijd, gezien vanuit de reiziger die zich voortbeweegt met een fictief, multimodaal transportsysteem, teleporterend tussen parallel lopende trajecten. Door videobeelden te behandelen als een klont van pixels wordt een extreem wijd bewegend beeld verkregen dat een horizontale ruimte laat zien waarin de tijd naar rechts beweegt. Het uiteindelijke beeld is een vloeibaar panorama dat zich voordoet als monumentale landschapskunst, maar eigenlijk een analyse van de steden en het platteland is zoals dat wordt ervaren door de inwoners die dagelijks door dit landschap reizen.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kunt u onze website bezoeken: www.kabk.nl Bachelor studies: Beeld en Geluid / ArtScience, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media / Design, Interieurarchitectuur, Fotografie en Textiel en Mode.

Master studies: Type and Media, Image and Sound / ArtScience en Post Graduate Course Industrial Design; Photographic Studies and Media Technology (beiden van de Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden)

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Prinsessegracht 4

2514 AN Den Haag

Nederland

www.kabk.nl

Via www.kabk.nl/pers kunt u foto´s downloaden van het werk van Mateusz Herczka,

studenten Textiel en Mode en het AR + RFID Lab.

Royal Dutcheese is mede mogelijk gemaakt door de Creatieve Stad Den Haag

============

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht