Kinderen versturen ansichtkaart met eigen `fietsenrekje'


Wisselwereld in actie voor gezond wisselgebit

WEESP, 20080414 -- Het gaat niet goed met de gezondheid van het wisselgebit in Nederland. Het blijkt dat circa twintig procent van de kinderen met een melkgebit helemaal niet of te weinig bij de tandarts komt. Het melkgebit wordt niet goed onderhouden. Met als gevolg dat bijvoorbeeld 47% van de 11-jarigen geen blijvend gaaf gebit heeft*. Deze negatieve trend dient doorbroken te worden. Tijd dus voor actie. Daarom start Elmex op 15 april de actie Wisselwereld, een leuke en informatieve actie rondom het wisselgebit.

Deze actie wordt ondersteund door drie vooraanstaande tandartsverenigingen NVvK, NMT en NVT. Kinderen kunnen, geholpen door hun ouders, via www.wisselwereld.nl een ansichtkaart versturen van hun eigen, trotse `fietsenrekje'. Ook vinden ouders en kinderen veel informatie op deze site over een goede verzorging van het wisselgebit.

Extra verzorging van het wisselgebit
Één van de oorzaken van de verslechterde situatie rondom het wisselgebit is dat ouders zich niet realiseren hoe belangrijk een goede mondverzorging is. Tandartsen raden aan om vanaf het doorkomen van het eerste tandje te beginnen met poetsen. Ook weten veel ouders niet dat een goede verzorging met name tijdens de wisselperiode extra belangrijk is. Het glazuur van de nieuwe tanden en kiezen die doorkomen is dan namelijk nog niet verhard, waardoor de kans op gaatjes extra groot is.

Wisselwereld.nl
Om dit probleem onder de aandacht te brengen organiseert elmex® dit jaar de actie Wisselwereld. Ze doet dit in samenwerking met drie vooraanstaande tandartsverenigingen, te weten de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) en de Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT). Op Wisselwereld.nl worden tips gegeven voor een goede mondverzorging voor kinderen. Ook kunnen ouders gratis een echte ansichtkaart versturen, met daarop een foto van het wisselgebit van hun kinderen.

Meedoen
Meedoen is heel eenvoudig: ouders maken een digitale foto van hun kind dat trots zijn of haar tandjes laat zien. Er mag er eentje ontbreken of misschien heeft het kind wel een echt fietsenrekje. Of zie je oude en nieuwe tandjes door elkaar. Alles mag, als het maar een wisselgebit is. Men kan de foto uploaden via www.wisselwereld.nl. De foto wordt dan als een echte ansichtkaart naar het opgegeven adres gestuurd (bijvoorbeeld opa en oma). De kaart ligt dan de volgende dag gratis bij opa en oma op de deurmat. De actie gaat op 15 april van start en loopt door tot en met juni 2008.

* Bron: Signalement Mondzorg 2007 van het CVZ (College voor Zorgverzekeringen)