Na halve eeuw nog veel informatie niet te lezen


Zelfs informatie van ziekenhuizen en gemeenten is door veel mensen niet te lezen

AMSTERDAM GRAVE RIJSWIJK, 20080415 -- In februari 2008 was het precies 50 jaar geleden dat de eerste luisterkrant ter wereld verscheen voor visueel gehandicapten. "Ondertussen is er een grote collectie luisterversies van kranten, tijdschriften, ontspannende boeken en schoolboeken." Dat zegt Frans Middelkoop van Dedicon. "Maar veel informatie zoals van ziekenhuizen is nog steeds niet toegankelijk voor leesgehandicapten." En daar wil Dedicon ZSM verandering in brengen.

"Brengt u een bezoekje aan de huisarts, de specialist in het ziekenhuis of gemeente, dan ziet u ze overal liggen. Stapels gekleurde en vooral informatieve folders en brochures. "Voor blinden, slechtzienden, mensen met dyslexie en andere leesgehandicapten zijn deze niet of nauwelijks te lezen. Daardoor kan men essentiële informatie missen en is men afhankelijk van anderen." Frans Middelkoop is hoofd verkoop bij Dedicon, producent van aangepaste lectuur en informatie. "Wij hebben ons als Dedicon ten doel gesteld dit sterk te verbeteren. Daarvoor gaan we gesprekken aan met ziekenhuizen, gemeenten, banken en andere dienstverleners om ze er op te wijzen dat veel van hun informatie niet voor iedereen zelfstandig te lezen is. En uiteraard bieden we ook de oplossing voor dit probleem."

Bij het toegankelijk maken van informatie denkt de laatste tijd iedereen meteen aan een overzichtelijke website. Frans Middelkoop zegt: "Informatie aanbieden via een site is een mogelijkheid maar dat dekt natuurlijk niet de hele lading. Want ook mensen zonder leeshandicap kunnen op die website terecht en toch liggen nog overal gedrukte folders in wachtkamers en ontvangstruimtes." Daarom zouden volgens Dedicon folders en brochures ook als luisterversie beschikbaar moeten zijn. "Daarmee bereik je de grootste groep leesgehandicapten. Niet alleen de visueel gehandicapten maar ook degene die wat slechter ziet of bijvoorbeeld de geschreven Nederlandse taal niet beheerst."

Dedicon maakt voor het Loket Aangepast-Lezen van ruim 300 verschillende kranten en tijdschriften luisterversies maar ook 1500 luisterboeken per jaar. "Daarnaast produceren we ook school en studieboeken en in opdracht bijvoorbeeld luisterversies van Postbus 51 folders, gemeentegidsen en informatiemateriaal voor zorgverzekeraars en banken." De expertise die Dedicon de laatste 50 jaar heeft opgedaan wil men gebruiken om nog meer lectuur toegankelijk te maken. "We gaan de komende maanden actief de weg op om dit in eerste instantie bij ziekenhuizen onder de aandacht te brengen. Ons doel is om iedereen zover te krijgen dat men bij het maken van een folder ook aan mensen met een leeshandicap denkt." De kosten mogen hierbij geen drempel vormen. "Het maken van een luisterversie kost een fractie van het geen men kwijt is voor het gedrukte materiaal. Als je daarmee een grote groep leesgehandicapten kunt helpen dan mag dat toch geen probleem zijn."





Ingezonden persbericht