Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS ernstig bezorgd over uitvoering Maatschappelijke Stage


* Vernietigend rapport over in- en uitvoering Maatschappelijke Stage

* Maatschappelijke Stage niet Dijsselbloem-proof
* LAKS twijfelt over het verplichtend karakter van de Stage

Amsterdam, 14 april 2008 - Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) maakt zich ernstige zorgen over de in- en uitvoering van de Maatschappelijke Stage. Veel scholieren klagen over nutteloze stages en geven aan liever een goede les te hebben dan een Maatschappelijke Stage. Deze klachten zijn reden geweest voor het LAKS om een onderzoek naar de ervaring van scholieren met de Maatschappelijke stage uit te voeren.

"De klachten van scholieren spitsen zich voornamelijk toe op het nut van de Maatschappelijke Stage", aldus LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. "Dat 70% van de scholieren aangeeft liever goede, inhoudelijke lessen te hebben dan Maatschappelijke Stage zegt voldoende," vervolgt hij.

Naast de zinvolheid van de Stage maakt het LAKS zich ook grote zorgen over de verdringing van de beroepsstage, die plaatsvindt in het vmbo. "Met de mooie woorden van Marja van Bijsterveldt komen we er niet. Er lijkt weer een Haagsche jubelstemming te zijn. Deze lijkt echt volledig misplaatst," vreest Van Lienden. Het afschaffen van het verplichtende karakter lijkt op dit moment de enige oplossing.

Bij de behandeling morgen van het rapport van de commissie Dijsselbloem zal de Maatschappelijke Stage zeker aan bod komen. De commissie heeft namelijk stevige kritiek op onderwijsvernieuwingen, en waarschuwt voor de Maatschappelijke Stage.

Naar aanleiding van het grote aantal klachten dat binnenkwam heeft het LAKS afgelopen maand een enquête gehouden onder 2303 scholieren. De resultaten van de enquête zijn duidelijk, maar op dit moment is het LAKS op scholen verder onderzoek aan het doen naar de problemen. Het LAKS hecht veel waarde aan het persoonlijk checken van de problematiek van de Maatschappelijke stage bij leerlingen, leraren en schoolleiders. Ook zal het LAKS kijken welke mogelijkheden tot verbetering er op de scholen zelf zijn en welke oplossingen vanuit Den Haag moeten komen.

Het eindrapport met definitieve aanbevelingen zal woensdag naar buiten worden gebracht.