ARSEUS: Trading update eerste kwartaal 2008

15/04/2008 07:26

Huijskens & Istha

Trading update eerste kwartaal 2008

Arseus groeit opnieuw double digit (+13%)

Waregem (België), 15 april 2008 - De geconsolideerde omzet van Arseus bedraagt EUR 80 miljoen voor het eerste kwartaal van 2008 en ligt daarmee 13% hoger boven het geconsolideerde omzetcijfer voor dezelfde periode van vorig jaar. De organische groei bedraagt 7%.

De omzetevolutie per rapporteringsegment is als volgt:


De Fagron Group groeide met 29%. De interne groei kwam uit op 13%. Fagron boekte opnieuw een zeer sterk kwartaal en bevestigt hiermede dat het in staat blijft de marktgroei te overtreffen door voortdurende innovatie en productontwikkeling. Fagron verstevigde zijn marktpositie in alle landen waar zij actief is. Het in juli 2007 overgenomen Italiaanse Polichimica ontwikkelde en integreerde zich zeer voorspoedig en realiseerde een groei van 15%, vooral door groepssynergieën. De greenfield operatie in Frankrijk vertoonde een gezonde ontwikkeling. De Fagron organisaties in België, Nederland, Spanje en Fagron Industry behaalden een bovengemiddelde groei.

Arseus Dental behaalde een omzetgroei van 9% in het eerste kwartaal van 2008. De groei was vooral opmerkelijk in Duitsland (+24%) en in de Zwitserse vestiging Hader/Liengme(+36%); dit laatste is vooral te danken aan het innovatief en voortreffelijk inspelen op de sterke groei van de dentale en medische orthopedische markt.

De overname van het Franse Julie-Owandy werd afgerond. De resultaten zullen in de consolidatiekring van Arseus opgenomen worden vanaf 1 april 2008. Julie-Owandy realiseerde in 2007 een omzet van ongeveer EUR 20 miljoen met een EBITDA marge van circa 12%. Julie-Owandy heeft twee type activiteiten:
Julie is de marktleider in Frankrijk in software voor tandartsen en bedient ruim 14.000 klanten en heeft een marktaandeel van ongeveer 35%. Owandy biedt een volledige range van dentale beeldvormingapparatuur (X-ray units, panoramische units, intra-orale digitale sensors en camera's). Owandy heeft wereldwijd een installed base van ongeveer 15.000 units die bediend worden via filialen in o.a. Frankrijk, Benelux, Duitsland, Italië en Spanje en via distributeurs in andere landen. Door deze overname versterkt Arseus Dental zijn positie binnen de dentale software en wordt naast België eveneens marktleider in Frankrijk. Met Owandy versterkt Arseus zijn marktleiderschap in de dentale beeldvorming in Frankrijk, België en Nederland en verwerft het een toegang tot Spanje, Italië en een aantal andere strategische markten. Dit biedt uiteraard mogelijkheden tot groepssynergieën. De overnameprijs bedraagt EUR 18,3 miljoen en is volledig in cash betaald. Arseus neemt eveneens voor circa EUR 2 miljoen schulden over.

Arseus Medical kende een omzetdaling in het eerste kwartaal. De Nederlandse activiteiten groeiden licht, de omzetdaling in België is hoofdzakelijk te wijten aan de teruglopende omzet in de rolstoelenbusiness door de gewijzigde wetgeving. De impact op jaarbasis bedraagt ongeveer EUR 2 miljoen. De overige activiteiten, met name in het segment artsen, rusthuizen en opthalmologen kenden een gezonde groei. Het management verwacht voor Arseus Medical een lichte omzetgroei voor het ganse jaar.

Corilus realiseerde een organische omzetgroei van 2%. In het eerste kwartaal werden met succes de eerste (grote) apotheken geïnstalleerd met Greenock Central. Greenock is een volledig nieuw management software voor het beheer van de apotheek(groepen). De officiële lancering van Greenock is gepland voor het vierde kwartaal tijdens de tweejaarlijkse Pharmabeurs in Brussel. Het nieuwe business model werd verder uitgebouwd, waarmee Corilus de forse daling in hardwareprijzen goed compenseerde met contractuele dienstverlening op het totale IT park van medische professionals.

Vooruitzichten
De organische groei bedraagt 7% in het eerste kwartaal, die volledig in lijn ligt met de eerder vooropgestelde doelstellingen van 7% á 8% organische groei voor het gehele jaar 2008. Verder is Arseus actief betrokken in een aantal overnamedossiers. Arseus ligt op koers om de omzetdoelstelling van EUR 500 miljoen in 2010 te realiseren via een combinatie van organische groei en overnames.

Heparine
Het management van Arseus stelt dat zij naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen week met betrekking tot de levering van vervuilde heparine geen negatieve financiële consequenties voorziet. Fagron ziet de veiligheid van patiënten als hoogste prioriteit en handelt altijd conform alle geldende farmaceutische kwaliteitsprocedures, kwaliteitsnormen en testrichtlijnen. De vorige week geconstateerde vervuiling in één van de door Fagron geleverde charges heparine was niet eerder detecteerbaar en identificeerbaar met de internationale wettelijke gestandaardiseerde testmethoden, zoals beschreven in de Europese Pharmacopee.

Nadat recent in Amerika een onverklaarbare toename gezien werd van allergische reacties bij patiënten die heparine per infuus hadden toegediend gekregen, heeft internationaal onderzoek na enkele weken uitgewezen dat het hier om zeer moeilijk detecteerbare vervuiling ging van heparine die in China geproduceerd was. Fagron distribueerde in Nederland heparine die weliswaar uit China afkomstig is, maar het betrof hier een andere leverancier en vanzelfsprekend een andere productiecharge. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde in Nederland in maart een onderzoek in. Fagron heeft alles in het werk gesteld om de veiligheid van haar product te verifiëren en haar afnemers te informeren. Fagron heeft hierbij alle aanbevelingen van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg opgevolgd.

Fagron heeft inmiddels een andere leverancier voor heparine en de testmethoden zijn reeds aangepast aan de nieuwe internationale richtlijnen.





http://www.arseus.com

http://www.huijskens-istha.nl