Gemeente Ede

nummer 075 / Ede, 14 april 2008

Bij aanleg A2-Variant

Poortwachter heeft ook na 2030 voldoende capaciteit

De Poortwachter, de aansluiting van Ede op de A12, krijgt de komende tientallen jaren geen capaciteitsproblemen als de gemeente Ede kiest voor de `A2`-variant voor de ontsluiting van Ede-Oost en de aansluiting bij de Poortwachter `omklapt`.

Het verkeersmodel waar de huidige berekeningen op gebaseerd zijn, loopt tot 2020. Als de `A2`-variant aangelegd wordt zoals het college nu voorstelt, dan heeft de Poortwachter in 2020 nog ruim voldoende restcapaciteit.

Ook na 2020 voldoende capaciteit
Ook in 2030 kan de Poortwachter het verkeer nog steeds goed afwikkelen. Dit blijkt uit landelijke prognoses van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de langere termijn. Mochten er op de nog langere termijn toch capaciteitsproblemen ontstaan, dan kan de capaciteit nog verder verhoogd worden, bijvoorbeeld door een fietstunnel- of brug aan te leggen.

Bij alle berekeningen is uitgegaan van een `omgeklapte` aansluiting waarbij de Maanderdijk aangesloten blijft op de Dreeslaan. Dit is technisch mogelijk.

N224 en Parklaan goed oostelijk alternatief
Voor verkeer in oostelijke richting biedt de nieuwe Parklaan door Ede-Oost in combinatie met de N224 een goed alternatief. Uit verkeersberekeningen blijkt dat deze route in 2020 en daarna nog voldoende restcapaciteit heeft.

Als de gemeente zou besluiten om, na 2020, naast de A2-variant ook de I-variant (de Hartogsvariant) aan te leggen, dan leidt dit tot een afname van het verkeer op de N224, de Poortwachter en de A12. Op de Emmalaan-Tooroplaan neemt het verkeer echter juist toe.

Reservering voor I4 heeft grote gevolgen
Nu al rekening houden met een eventuele toekomstige aanleg van de I4-variant heeft forse consequenties voor het Enkagebied en de spoorzone. Er is dan minder grond beschikbaar voor huizen en kantoren. Bovendien tast een dergelijke reservering de ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe woonwijk en de spoorzone aanzienlijk aan. De financiele gevolgen van een ruimtelijke reservering schat de gemeente op tussen de 5 en de 20 miljoen euro.

---