Heijmans N.V.

15 april 2008
Heijmans verbreedt N302 Harderwijk
s-Hertogenbosch. Heijmans Infra is door de provincie Gelderland gekozen voor het ontwerp en de reconstructie van de provinciale weg N302 bij Harderwijk. Ook het onderhoud voor een periode van 15 jaar na de oplevering is onderdeel van de overeenkomst. De keuze is op Heijmans gevallen vanwege de inhoudelijke kwaliteit van de aanbieding. Er is getoetst op verbetering van geluids- en luchtkwaliteit, ruimtelijke inpassing, vormgeving, verkeersafwikkeling en optimale doorstroming tijdens de bouwfase. De totale aanneemsom bedraagt 55 miljoen, waarvan 7,5 miljoen voor het onderhoud. In het najaar van 2008 gaat de schop de grond in. De werkzaamheden duren naar verwachting tot het voorjaar van 2010.

Het contract gaat om een wegvak van 5,5 kilometer van de N302 tussen de kruising Ceintuurbaan/Leuvenumseweg tot de rotonde in Flevoland. De N302 wordt over de hele lengte uitgebreid tot 2 x 2 rijstroken. De doorgaande rijstroken worden verhoogd aangelegd. Het lokale verkeer wordt apart afgewikkeld. Verder komt er komt een nieuwe aansluiting voor de nieuwbouwlocatie Waterfront. Voor fietsers komt een vrijliggende route met eigen onderdoorgangen bij de kruisingen en een markant vormgegeven houten brug aan de Ceintuurbaan. Bijzonder is de installatie van een Dynamisch Verkeers Managementsysteem, dat ook wordt gebruikt als parkeerverwijzingssysteem voor Harderwijk. De vormgeving en ruimtelijke inpassing van het project is in opdracht van Heijmans verzorgd door Zwarts en Jansma Architecten uit Amsterdam.

Integraal
De ombouw van de N302 past in de full service strategie van Heijmans omdat het project zowel ontwerp, realisatie als langdurig onderhoud in zich heeft. Het plan van Heijmans is tot stand gekomen door een integrale aanpak onder leiding van Heijmans Infra Geïntegreerde Projecten (HIGP), met inbreng van ingenieursbureau Breijn en Heijmans Infra Management.