Ingezonden persbericht



Kind nog in de couveuse en moeder moet al aan het werk Zwangerschapsverlof na geboorte couveusekind moet worden verlengd

Den Haag, 15 april 2008 -- Als een kind veel te vroeg of ernstig ziek ter wereld komt, gebeurt het regelmatig dat de moeder alweer moet gaan werken als het kind nog maar net of zelfs nog niet thuis is. De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (V.O.C.) bepleit daarom vandaag in een brief aan de minister van Sociale Zaken, dhr. Donner, en aan de leden van de vaste kamercommissie voor sociale zaken een verlenging van het kraamverlof tot tien weken na thuiskomst van het kind. Moeder en kind krijgen zo de kans een band op te bouwen en elkaar te leren kennen, en het kind krijgt rustig de tijd om aan te sterken na de moeilijke periode van de eerste tijd van zijn leven.

Vrijwel geen enkele moeder van een couveusekind voelt zich na afloop van het verlof in staat om te werken, bleek uit een steekproef die de V.O.C. heeft gehouden. De meesten doen een beroep op de ziektewet, maar ook zorgverlof, ouderschapsverlof en vakantiedagen worden hiervoor gebruikt. Er zijn werkgevers die geen begrip hebben voor de situatie, waardoor de moeders toch aan het werk moeten. Dat hun kwetsbare kind nog niet naar de crèche mag, is niet het probleem van de werkgever. Soms leidt dit tot het nemen of het krijgen van ontslag. De V.O.C. vindt dat aan deze situatie een einde moet komen.

Zwangerschapsverlof inclusief bevallingsverlof duurt in Nederland zestien weken, óók als het kind veel te vroeg komt. In sommige landen (o.a. België en Duitsland) bestaan er aangepaste regelingen voor als het kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven. Momenteel is er discussie over de vraag of deze periode zelfs in normale gevallen niet veel te kort is. In ieder geval is de reguliere zestien weken veel te kort als je kind ernstig ziek of veel te vroeg geboren wordt.

Een vroeggeboorte heeft een grote impact op ouders. Een kraamtijd is er nauwelijks. Na een korte ziekenhuisperiode van de moeder breekt een zeer hectische tijd aan van vaak op en neer reizen naar het kind in het ziekenhuis op de couveuseafdeling of op de NICU (afdeling voor intensieve zorg) van een van de grotere ziekenhuizen. Ondanks dat ouders een tijd lang grote zorg hebben over hun vaak ernstig zieke kind, gaat tussen hoop en vrees het leven door: er moet bijvoorbeeld zes keer per dag (of vaker) gekolfd worden, omdat juist ook voor een kind in de couveuse borstvoeding het allerbeste is. Gezin en huishouden moeten draaiende gehouden worden, zeker als er ook nog andere kinderen zijn waarvoor voortdurend iets geregeld moet worden. Het leven staat totaal op zijn kop als je kind direct na de geboorte langdurig moet worden opgenomen.

Geen oog voor moeder én kind
Oorspronkelijk is zwangerschapsverlof ziekteverlof voor de moeder, maar tegenwoordig wordt het gerekend tot het zorgverlof. Op de website van het ministerie wordt zwangerschapsverlof en kraamverlof behandeld in de rubriek 'verlof voor uw kinderen'. Maar het komt nog steeds voor dat ARBO-artsen alleen kijken na het herstel van de moeder na zwangerschap en bevalling, zonder rekening te willen houden met de situatie van het kind.



Ingezonden persbericht