Gemeente Oldebroek


Leef prettig en gezond

Een goede leefstijl helpt hart- en vaatziekten voorkomen

Gezond zijn is een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven. Jaarlijks overlijden bijna 50.000 mensen als gevolg van een hartinfarct, een beroerte of een andere hart- of vaatziekte. Het aantal ziekenhuisopnamen is op dit moment zo'n 300.000 per jaar. Een gezonde leefstijl kunt u zelf kiezen! En zo'n gezonde en aangename manier van leven is veel dichterbij dan u denkt. Een gezonde leefstijl houdt uw hart en bloedvaten in conditie. De kans op hart- en vaatziekten wordt daardoor veel kleiner. En voor mensen die al hart- of vaatproblemen hebben, geldt dat ze zich beter voelen.

Meer bewegen
Als u genoeg beweegt, dan zijn uw hart en bloedvaten, uw longen en spieren aan werken gewend. U voelt zich fit en energiek. Uit onderzoek blijkt dat het voor uw gezondheid genoeg is als u elke dag een half uur beweegt. Voldoende bewegen houdt uw hart en vaten in conditie. Dat hoeft niet een half uur in één keer te zijn. Het kan ook in drie stukjes van tien minuten of twee maal een kwartier. Nog meer bewegen is natuurlijk prima. Meer bewegen helpt vooral als u er een redelijke inspanning voor moet leveren. Dat betekent dat u er behoorlijk voor moet ademhalen, en ook uw hartslag omhoog gaat. Dat is dus niet voor iedereen gelijk. Iemand die vaak fietst, kan meer aan dan iemand die weinig beweegt. Meer bewegen betekent niet dat er elke dag moet worden gesport. Het is ook boodschappen doen op de fiets en in de tuin werken. Neem de trap in plaats van de lift of stap een tram- of bushalte eerder uit en wandel het laatste stukje.

Gezond en lekker eten
Gezond blijven en lekker eten, wie wil dat niet? Producten met vooral onverzadigd vet maken het risico op hart- en vaatziekten kleiner. Zo kunt u een kiezen om rode sauzen in plaats witte sauzen te gebruiken. Rode sauzen hebben tomaat als basis, in de witte sauzen wordt volop room gebruikt. Een hoog cholesterol veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten. Wilt u weten welke voedingsmiddelen en gerechten gezond zijn voor hart- en bloedvaten? Vraag dan de brochure 'Eten naar hartenlust' aan. In de folder vindt u smakelijke en gezonde recepten. Ook op de website www.hartstichting.nl vindt u informatie over voeding.

Hartweek
Van 13 april t/m 19 april 2008 vindt de jaarlijkse collecteweek van de Nederlandse Hartstichting plaats. Tijdens deze Hartweek vraagt de Hartstichting financiële steun voor het bestrijden van hart- en vaatziekten. Tijdens de Hartweek gaan bijna 80.000 collectanten op pad om een geld in te zamelen dat wordt besteed aan onderzoek op het gebied van hartziekten.