GroenLinks: geen cent Rotterdams geld
naar ov-chipkaart

Rotterdam, 15 april 2008

GroenLinks Rotterdam
wil dat er geen cent Rotterdams geld meer
wordt uitgegeven aan de ov-chipkaart. Een voorstel daartoe zal GroenLinks-raadslid Arno Bonte
donderdag doen in het raadsdebat over de ov-chipkaart. 'Het is niet eerlijk als de Rotterdamse reizigers voor de extra kosten moeten opdraaien. Die hebben al genoeg ellende met de ov-chipkaart te verduren gehad. Als de staatssecretaris het experiment toch wil voortzetten, dan zal ze daar zelf voor moeten betalen. '

Rotterdam is proeftuin van de ov-chipkaart. Het experiment heeft de stadsregio tot nu toe al 60 miljoen euro gekost. Doorgaan met de ov-chipkaart kost minstens 50 miljoen euro extra , dat is ruim 100 euro per Rotterdamse reiziger. Om de kosten te kunnen dekken zullen de ov-tarieven naar verwachting met 5 procent stijgen. De extra kosten zijn nodig voor het vervangen van de gekraakte Mifare Classic chip door een geavanceerdere chip en voor aanpassingen in de software en afleesapparaten.

GroenLinks ziet het liefst dat het experiment met de ov-chipkaart direct wordt beëindigd. Bonte is wel voor een elektronisch betaalsysteem in het openbaar vervoer, maar pleit ervoor om te wachten tot het telefoonbetalen gemeengoed wordt. 'Over twee jaar is elke mobiele telefoon uitgerust met een betaalchip. De ov-bedrijven hoeven dan geen eigen betaalinfrastructuur aan te leggen, maar kunnen aansluiten bij bestaande technologie. Dat is minder storings- en privacygevoelig en een stuk goedkoper.' In Duitsland en Frankrijk vinden al veelbelovende experimenten plaats met het betalen per telefoon in het openbaar vervoer.