15 April 2008

Sender Name:
FEBEG

Uitbreiding van de bevoegdheden van de CREG: standpunt FEBEG

FEBEG kan de meeste maatregelen opgenomen in het wetsontwerp houdende diverse bepalingen met betrekking tot de uitbreiding van de bevoegdheden van de CREG onderschrijven. FEBEG onderschrijft ook ten volle de noodzaak van een sterke regulator. In dit kader steunt FEBEG de maatregelen die de concurrentie versterken.

De producenten en leveranciers van elektriciteit en gas zijn van oordeel dat een permanent toezicht op de mededinging (in samenwerking met de mededingingsautoriteiten) en op de prijzen, gebaseerd op publiek toegankelijke gegevens, ongetwijfeld positieve effecten kan hebben op de marktwerking: zij verhoogt de transparantie en het vertrouwen, zowel van de klanten als van de diverse marktspelers, en zal gunstige gevolgen hebben voor het investeringsklimaat en de liquiditeit op de markt. Wat de monitoring van de prijzen betreft, is FEBEG van oordeel dat het opvolgen van de prijzen voor de residentiële klanten en de industrie een taak is die aan de regulator kan worden toevertrouwd.

Indien op basis van deze monitoring aan bedrijven die actief zijn op de geliberaliseerde markten door de regulator of de mededingingsautoriteiten gegevens worden gevraagd die commercieel gevoelig zijn (en dus niet publiek toegankelijk zijn) dan is het noodzakelijk dat het vertrouwelijk karakter van deze gegevens wettelijk erkend wordt.

FEBEG spreekt ook zijn bezorgdheid uit over het invoeren van een cost-plus stelsel, via de vereiste dat er een objectief verantwoorde verhouding dient te bestaan tussen de prijzen en de kosten van een bedrijf. Het zou volgens het ontwerp dan aan de CREG zijn om discretionair te oordelen of deze verhouding al dan niet redelijk is. FEBEG wijst erop dat de toepassing van dergelijk principe niet in overeenstemming is met de verdere vrijmaking van de markt.

De bedoeling van de Europese liberaliseringspolitiek is immers te komen tot één Europese markt (met in een overgangsfase regionale deelmarkten) waarop de waarde van de elektriciteit en het aardgas in de verschillende marktsegmenten bepaald wordt door de mededinging en door het samengaan van vraag en aanbod.

Voor aardgas dient te worden opgemerkt dat regels inzake 'cost-based pricing' de commerciële activiteiten van gashandelsmaatschappijen in België kunnen ondermijnen. Internationale groepen zullen alleszins gemotiveerd worden om het beheer van alle gasinkoopcontracten in het buitenland te concentreren en Belgische verkoopsfilialen zonder of met minimale commerciële marges te laten werken. Dit kan een impact hebben op de situering van de beslissingscentra, de tewerkstelling en de fiscale inkomsten.


FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, is de werkgeversorganisatie die de belangen verdedigt van de producenten, leveranciers en traders van elektriciteit en gas.