European Union



ECA/08/10

Luxemburg 2008/04/15

Persbericht van de Europese Rekenkamer betreffende Speciaal verslag nr. 3/2008 over "Het Solidariteitsfonds van de Europese Unie: hoe snel, efficiënt en flexibel is het?"

Het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (EUSF) werd in 2002 opgericht naar aanleiding van de grote overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek en Frankrijk. Met het Fonds werd beoogd, solidariteit te betonen met de lidstaten die te lijden hebben van natuurrampen. Tegen eind 2006 had het voor meer dan 1 miljard euro steun verleend voor 23 rampen.

De Raad wilde dat het EUSF snel, doelmatig en flexibel steun zou verlenen. Bij de controle van het EUSF werd onderzocht of het Fonds deze doelstellingen had gehaald en of de ontvangende staten met het Fonds tevreden waren.

De Rekenkamer constateerde dat het Fonds niet snel reageerde. Het tijdsverloop tussen de aanvraag en de betaling bedroeg doorgaans ongeveer een jaar.

De Rekenkamer constateerde dat de directe kosten voor het beheer door de Commissie laag waren en het Fonds werd derhalve geacht efficiënt te werken.

Wat betreft de flexibiliteit trof de Rekenkamer geen gevallen aan waarin het Fonds een gebrek aan flexibiliteit toonde bij de behandeling van steunaanvragen.

Ondanks het langdurige proces dat moet worden doorlopen om steun uit het Fonds te verkrijgen, waren de staten die geld hadden ontvangen tevreden of zeer tevreden met het Fonds. Het Fonds heeft dan ook jegens de staten die steun ontvingen zijn onderliggende doelstelling bereikt, in tijden van nood solidariteit met de lidstaten te betonen.

De Rekenkamer heeft de Commissie aanbevolen, aanvragers gedetailleerde richtsnoeren te verstrekken en advies te geven over de wijze waarop snel aanvragen kunnen worden ingediend.

Speciaal verslag nr. 3/2008 http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/989528.PDF
---

Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op haar internetsite (http://www.eca.europa.eu) en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie, serie C, verschijnen.