Ingezonden persbericht


Petrus Canisius College

Alkmaar - Bergen - Heiloo



SDV-leerlingen aan de slag bij AZC

Maandag 14 april jl. genoten de 60 leerlingen van 'de Wissel', basisschool van het AZC in de Hoef, met volle teugen van een sportevenement. De feestelijke middag was georganiseerd door de twintig eindexamenleerlingen van de opleiding Sport, Dienstverlening en Veiligheid aan het Petrus Canisius College. De organisatie van deze middag vormde voor de eindexamenkandidaten de meesterproef die ze moeten afleggen om hun diploma te halen.

Er was een sportief parcours uitgezet op het terrein van het asielzoekerscentrum, waar de kinderen konden zaklopen, steltlopen, aan wedstrijden meedoen en lekker springen op een enorm springkussen. Voor de dorstigen stond er een namaakkoe die limonade produceerde. Tien SDV-leerlingen begeleidden de kinderen, lieten ze kennismaken met een aantal Oudhollandse speltechnieken en zorgden voor het roulatiesysteem en de puntentelling. Ondertussen begeleidden tien andere SDV-leerlingen de gelijktijdig georganiseerde workhops voor volwassenen. Een aantal dames volgden met zichtbaar plezier de workshop bloemschikken en een creatieve workshop, terwijl de heren onder leiding van SDV-leerlingen bloembakken in elkaar zetten. Nadat ze deze hadden gevuld met vers groen, plaatsten ze de bakken bij de entree van het AZC.

De vierdejaars groep is de eerste lichting afstudeerders van deze nieuwe opleiding aan het PCC, die leerlingen voorbereidt op een beroep als sportinstructeur, veiligheidsbeambte of in de dienstverlening. In de afgelopen twee jaar deden de leerlingen ruimschoots praktijkervaring op. Ze regelden de afgelopen jaren al bijvoorbeeld het verkeer bij sportevenementen, organiseerden zelf sporttoernooien waaraan door verschillende scholen werd deelgenomen, begeleidden senioren van huis naar locaties waar ze konden stemmen en zagen toe op de veiligheid in de winkelcentra van Alkmaar. Ook de organisatie van de middag in het AZC lag van begin tot eind in de handen van de leerlingen. Voor de uitvoering van deze meesterproef werden ze niet alleen door hun eigen docenten, maar ook door mbo-docenten beoordeeld op de leerlijnen samenwerken, initiatief nemen, plannen en organiseren, presenteren en reflecteren. De verwachting is dat de meeste van de SDV eindexamenkandidaten volgend jaar hun studie zullen vervolgen met een opleiding aan het Horizon College. Vandaar dat beide onderwijsinstellingen de leerlijnen zo goed mogelijk op elkaar hebben laten aansluiten.